Hoe bepaalt u de balans tussen leven en werken

0
911
blog placeholder

Ga eens een lijstje maken

Voor veel mensen is hun gezin het belangrijkste hoewel ze weten dat er natuurlijk ook gewerkt moet worden. Neem de tijd om te bepalen wat belangrijk is in je leven. Soms helpt het als het puntsgewijs na te lezen is in plaats van te proberen om alles goed te doen. Echter hou hierbij ook in de gaten dat minder inkomsten ook kan leiden tot financiele problemen.

Schrap onnodige dingen

Veel mensen vinden het moeilijk om nee te zeggen als hun iets gevraagd wordt. Bedenk dat bij een evenement etc het veelal op dezelfde mensen neerkomt. Ben jij er een van durf dan ook eens nee te zeggen. Vertel de mensen dat je zeer vereerd bent dat ze je gevraagd hebben maar dat het een keertje niet gaat.

Ook verzoeken van vrienden en familie mag je best eens tegen het licht houden. Wat hebben ze voor jou over? Hoe vaak doe jij een beroep op ze? en hoe vaak doen zij een beroep op jou? Zorg dat er balans in is, je hoeft het niet met een schaartje te knippen maar als je zelf steeds moet komen opdraven en zij zijn niet thuis als je ze nodig hebt mag je ook best eens een keertje nee zeggen.

De dingen die je leuk vindt en die je ontspanning leveren moet je natuurlijk gewoon blijven doen maar durf in alles ook eens nee te zeggen.

Plan ook eens leuke dingen

Vul op een vaste dag per week uw agenda in met de werkagenda en de gezinsagenda ernaast. Zorg dat uw dagen niet volgepland zitten van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat en durf ook eens een dagje uit te roosteren door die dag weg te strepen met een groot kruis. behoedt u daarbij voor de valkuil om bijvoorbeeld klusjes naar die dag te verschuiven, maar kom op die dag gewoon uit bed wanneer je wakker bent, ontbijt op het gemak, drink koffie en doe uitsluitend dingen die je leuk vindt, alleen of met je gezin.

Plan verder ook eens minimaal eens per week iets leuks, hoe lang is het geleden dat je lekker door het bos of over het strand hebt gezworven, Hoe lang is het geleden dat je gewoon lekker op het gemak door de stad hebt geslenterd, gewoon doelloos? Plan eens gewoon een dag per week om dit al dan niet met het gezin te ondernemen.

Vertrouw op de omgeving

Het is prima om hulp van anderen te accepteren. Delegeer ook op je werk. Je hoeft niet alles alleen en dat moet je ook niet willen.

Plannen is het sleutelwoord. Wanneer ga je wat doen, kun je het binnen de gestelde tijd en zo ja doen het dan ook.

Het kost tijd om goed te leren plannen en om nee te leren zeggen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here