Spelen met honden

0
1356
blog placeholder

Een hond is een fijne kameraad, gezellig om mee te gaan wandelen. Heel leuk als gezelschap thuis maar over het algemeen ook een fijn speelmaatje. Er zijn heel veel manieren om met een hond te spelen. Waarom speelt een hond en waarom is het belangrijk dat je met een hond speelt, ben je benieuwd, lees dan het volgende artikel.

Regels en de functies van het spelen

Het spelen met honden gaat volgens regels. Een hond heeft enorm veel plezier in het spelen met zijn baas maar het is wel belangrijk dat het volgens de regels gaat. Spelen heeft bij honden verschillende functies. Als klein pupje spelen ze al met hun nestgenootjes. Het is daarom ontzettend belangrijk dat een hond niet te vroeg uit het nest wordt gehaald. Natuurlijk is het leuk om zo’n prusje met zeven weken in je armen te sluiten. Echter op zeven weken missen ze een week spelen met hun nestgenootjes en dus een complete leerweek wat op een honden leven heel veel is.

Functie van het spelen in het nest

In het nest leren ze elkaar respecteren. Ze leren dat als je piept en op je rug gaat liggen de ander stopt, ze leren pijn aangeven, ze leren dat een ander pijn kan hebben en dat ze moeten stoppen. Ze leren dat ze de ene keer het onderspit delven terwijl ze de andere keer winnen. Ze leren dat als een andere hond lelijk tegen je doet hoe je dat op een hondse manier oplost en hoe je even later weer lekker samen naast elkaar kunt liggen slapen. Het is dus erg belangrijk voor de socialisatie van de hond dat ze niet te vroeg bij de moeder en bij hun nestgenootjes weg worden gehaald.

Spelen met andere honden

Ook na de nestperiode is het belangrijk dat ze regelmatig met andere honden spelen. Zo leren ze de regels van het spel. In dat spel is het belangrijk dat ze niet altijd met dezelfde honden spelen maar de ene keer met een grote waarbij ze in hun spel verliezen en de andere keer met een klein zodat ze een spel winnen. Op die manier ontdekken hoe sterk ze zijn, krijgen ze een gezonde dosis zelfvertrouwen en ook een gezonde dosis respect.

Spelen met het baasje

Zoals je uit bovenstaande kunt lezen is spelen aan regels gebonden en die regels zijn voor alle honden duidelijk. Daarom is het ook belangrijk dat ook het spelen met het baasje volgens regels gaat. In het spel tesamen met een hond kun je een hond enorm veel leren. Je kunt hem leren geduld te hebben dus een stukje zelfbeheersing, je kunt hem commando’s aanleren en je kunt hem leren op je te letten. Een super goede motivatie om veel met je hond te spelen is het opbouwen van een enorm goede band met je hond.

Hondenspeelgoed

Een fout die veel gemaakt wordt is de hond speelgoed geven in de kamer, in zijn bench en in zijn mand ter voorkoming dat het dier zich gaat vervelen. Helaas is het vaak zo dat een hond als hij zich gaat vervelen niet zijn speelgoed pakt maar altijd iets wat hij niet mag. Een hond kan zich best een poosje alleen vermaken met bijvoorbeeld een bot, een speeltje met voertjes in of een kong maar een balletje of een flos is voor een hond alleen niet leuk. Zie het een beetje als een spelletje mens erger je niet als je alleen bent, dat is ook niet leuk. Even zo is het voor de hond.

Andere reden waarom het niet verstandig is dat je hondenspeelgoed in de kamer laat liggen is dat de hond er troffee gedrag van kan krijgen. Veel honden hebben een speciaal speeltje of knuffeltje, als je daar aan zit worden ze boos of ze lopen er heel de tijd mee in hun bek. Dit ziet er met name als het een knuffeltje is heel leuk uit. Het knuffeltje of het speeltje interesseert de hond echter helemaal niet. Het is alleen maar heel belangrijk dat hij gezien wordt met zijn speeltje, dat het dicht bij hem ligt en  dat hij het kan verdedigen indien nodig. Dit noemen we troffee gedrag. De hond heeft gewonnen en dit is zijn troffee, het is heel belangrijk voor hem maar niet omdat het ding hem interesseert maar omdat hij kan laten zien hoe goed hij is. Speelgoed opruimen dus.

Nog een reden waarom je hondenspeelgoed niet in de kamer moet laten is dat de hond zijn interesse in het speelgoed kan verliezen. Het is veel leuker om een “nieuw” speeltje te krijgen als je samen gaat spelen, dan is het speeltje interessant en zal hij veel beter zijn best doen om het speeltje te bemachtigen. Vergelijk het met kinderen. Als je ze een heleboel speelgoed geeft zullen ze zeker met de helft niet spelen, niet omdat ze het niet leuk vinden maar er is gewoon te veel. Als je daarentegen als je samen met je kind gaat spelen een speciaal speeltje voor jullie samen pakt zal hij enthousiast op dit speelgoedje reageren.

Waar koop je hondenspeelgoed en welke hondenspeelgoed moet je kopen

Hondenspeelgoed kan van alles zijn. Sommige honden zijn helemaal gek van een bal terwijl een andere hond er totaal niet naar om kijkt. Sommige honden zijn dol op zoekspelletjes terwijl een andere hond bij het woord zoek zal gaan liggen en je mag het uitzoeken.

Wat je hond leuk vindt is een kwestie van uitproberen, pas als je weet wat hij leuk vindt kun je er regels aan gaan verbinden. Je kunt er echt spelletjes mee gaan spelen. Het volgende artikel in deze rij zal gaan over de soorten speelgoed en wat je ermee kunt.

Hondenspeelgoed kun je kopen in een dierenspeciaalzaak. Je kunt echter ook eens kijken naar de advertenties die bij dit artikel staan. Er zijn online heel veel dierenspeciaalzaken met een goed gesorteerde afdeling hondenspeelgoed. Kijk eens rustig rond op deze sites, vaak doe je met het kijken alleen al ideetjes op en krijg je inspiratie. Heb je nog inspiratie nodig? Binnenkort komt het volgende artikel met ideetjes over het spelen met je hond. Hou artikeltjes.com in de gaten voor het volgende artikel.  Wilt u graag een mailtje ontvangen als het volgende artikel online is, dat kan ook via kapj@xs4all.nl

Andere artikelen

Andere artikelen die ik heb geschreven over honden:

https://www.artikeltjes.com/artikeltjes/1290/1/Opvanggezin-voor-kansarme-honden/Page1.html

https://www.artikeltjes.com/artikeltjes/1323/1/De-waarheid-over-buitenlandse-honden/Page1.html

Ook op mijn site vind je een pagina met een hele verzameling linkjes naar hele interessante artikelen over honden.

www.everyoneweb.com/pannehoeve

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here