Het leven in de jungles

0
922
blog placeholder

In deze strijd om het licht kunnen we de planten onderverdelen in drie groepen.

 

1 De winnaars

In deze groep zitten alle bomen van de kroonlaag en de woudreuzen, die nog hoger groeien. Omdat de kroonlaag meestal dicht is, leven alle planten onder de kroonlaag in de schaduw

  

2 De verliezers

Deze groep bevat alle planten die niet zo snel groeien en hun buren niet kunnen bijhouden. De verliezers verdorren en sterven. Ze vallen op de grond van de jungle. Daar worden ze snel afgebroken tot humus door de insecten en de dieren die aan de grond leven. Wat van hen overblijft wordt voedsel voor de winnaars.

  

3 De aangepasten

Deze groep bevat alle planten die een manier van overleven ontwikkeld hebben in de diepe schaduw onder de kroonlaag. Ze kunnen in drie groepen worden ondergebracht.

 

a)      Bomen en struiken met speciaal aangepaste bladeren en stammen. Ze hebben maar heel weinig direct zonlicht nodig.

b)      Parasieten – dit zijn planten die leven van andere, betergroeiende planten. Ze halen voedsel uit de planten waarop ze groeien. Ze zitten eraan vast.

c)      Epifyten – deze planten worden door grotere en sterkere planten ondersteund. Epifyten halen hun voedsel rechtstreeks uit de lucht, uit regendruppels en uit waterdamp.

 

Een gevolg van deze strijd om het licht is dat de jungle soms een gelaagde structuur aanneemt. Maar op vele plaatsen wordt deze eenvoudige structuur gewijzigd door bepaalde veranderingen. Bijvoorbeeld: wanneer een oude boom van de kroonlaag sterft en op de grond neerstort, komt er een grote opening in de kroonlaag. Hier ontstaat weer de strijd om het licht en in de verschillende lagen vinden er veranderingen plaats.

 

Dit voortdurend grijpen naar licht brengt het plantenleven van de jungle in een crisistoestand. Het is een strijd op leven en dood die nooit eindigt. Maar niet alleen het plantenleven is hierin betrokken. Een rijke verscheidenheid aan dieren, vogels en insecten hangt af van de planten in de jungle.

 

De verhoudingen tussen al deze levensvormen is zeer ingewikkeld. In vele jungleboeken zijn de wetenschappers dit pas de jongste jaren beginnen te bestuderen. Het tragische is dat sommige jungles zo snel vernietigd worden, dat ze verloren gaan voordat we ze kunnen begrijpen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here