Flexitariër worden? Met deze tips ga je met gemak minder vlees eten

0
908

Het klimaat is een hot item. Naast het vermijden van plastic en het scheiden van afval is een van de beste manieren om je steentje bij te dragen toch wel het eten van minder vlees. Bovendien is dit ook nog eens goed voor je gezondheid. Maar hoe pak je dat aan als je gewend bent elke dag een stukje vlees op tafel te zetten? En kom je dan geen voedingsstoffen tekort? Of ben je er bang voor dat je partner of andere gezinsleden het er niet mee eens zullen zijn? Met onderstaande tips wordt het eten van minder een vlees een fluitje van een cent en houd je iedereen blij.

Bouw het langzaam op
Je kunt natuurlijk meteen heel rigoureus al het vlees van het menu schrappen, maar als jij of andere gezinsleden hieraan gehecht zijn zal dit niet eenvoudig zijn en niet bij iedereen in goede aarde vallen. Bouw het daarom langzaam op en begin eerst eens met één dag per week geen vlees meer te eten. Als dit goed gaat kun je het verder opbouwen en er steeds een dag bij nemen totdat je op het gewenste punt bent. Voor de één is dit volledig vegetarisch eten, voor de ander is twee dagen per week zonder vlees al meer dan genoeg. En dat is ook prima, ook hiermee draag je een steentje bij aan een beter milieu.

Vleesvervangers en recepten zonder vlees
Een makkelijke manier om een dagje geen vlees te eten is om je stukje vlees te vervangen door een vleesvervanger. De naam zegt het natuurlijk al, deze vervangers zijn er letterlijk om de plaats van vlees binnen een gerecht in te nemen. Zo kun je kiezen voor vegetarisch gehakt door de pasta of taco’s, maar er zijn ook heerlijke smaakvolle burgers te vinden die het stukje vlees op je bord goed kunnen vervangen. Deze producten worden vaak gemaakt op basis van soja, tarwe, zuivel en groenten, of een combinatie hiervan. Probeer eens wat uit, want vleesvervangers zijn er in vele soorten en maten.

Vleesvervangers zijn makkelijk, maar zeker niet noodzakelijk. Het zijn nogal bewerkte producten en goedkoop zijn ze ook vaak niet. Je kunt ook zoeken naar recepten die het prima doen zonder vlees. Zo is een nasigerecht bijvoorbeeld heel gemakkelijk te maken door het vlees gewoon weg te laten. Voeg wat extra groenten toe en eet er een gebakken eitje bij en klaar ben je. Of probeer eens shakshuka. Dit is van oorsprong een ontbijtgerecht uit het Midden-Oosten, van eieren gegaard in een gekruide tomatensaus. Heerlijk om te eten met brood en je geeft er gemakkelijk je eigen draai aan.

Vergeet ook je broodbeleg niet
Vergeet ook je broodbeleg niet eens onder de loep te nemen. Op brood wordt veel vlees gegeten, terwijl dit helemaal niet noodzakelijk is. Kies eens voor een ander broodbeleg en laat vleeswaren iets vaker staan. Dit is een hele gemakkelijke manier om minder vlees te eten. Houd je niet zo van zoet beleg? Een geprakte avocado met een gekookt eitje en peper en zout is ook heerlijk. Of wat dacht je van humus met plakjes komkommer en reepjes paprika? Door gewoon wat uit te proberen kom je er vanzelf achter wat je lekker vindt.