Verbouwen of verhuizen, wat is beter?

0
537

Nu we allemaal meer thuis zijn komt het regelmatig voor dat mensen vinden dat hun woning toch wat aan de kleine kant is. Meer thuis zijn met het heel gezin zorgt ervoor dat de woonkamer wel wat ruimer mag. Of er wordt een speelkamer gemist. En met al dat thuiswerken tegenwoordig is het toch ook wel fijn om een extra kantoortje of werkkamer te hebben. En wat doe je als je woning te klein wordt? Je staat dan voor de keuze om te verhuizen of te verbouwen. Maar welke keuze is nu eigenlijk het beste? Dit artikel helpt je de juiste keuze te maken.

Een huis vinden in een oververhitte woningmarkt
Als je kiest voor de optie om te verhuizen begint natuurlijk de zoektocht naar een andere woning. En dat is niet eenvoudig in de huidige woningmarkt die nogal oververhit is. Start altijd bij een gesprek met een hypotheekadviseur en een waardebepaling van je huidige woning. Hiermee kun je goed in kaart brengen wat je exact te besteden hebt voor een nieuwe woning, zodat je gericht op zoek kunt gaan. Bovendien kun je zo voor jezelf uitzoeken of een andere woning binnen je budget ook voldoet aan al je woonwensen. Is dit niet het geval? Dan kun je wellicht beter je huidige woning uitbouwen of verbouwen, zodat deze wel aan al je wensen voldoet.

Je huidige woning verbouwen
Als je fijn woont en blij bent met je huidige woning, maar je mist wat ruimte of wilt graag een moderne keuken of een beter geïsoleerd huis, dan kan verbouwen een hele goede optie zijn. Zorg dat je goed voor jezelf op een rijtje hebt wat je woonwensen zijn en wat er moet veranderen aan je woning om deze helemaal naar je zin te maken. Vervolgens kun je meerdere offertes opvragen om een goed beeld te krijgen van de te verwachten kosten. Bovendien kun je op deze manier een goed vergelijk maken tussen de kosten van verhuizen en verbouwen.

Hoe bekostig je een verbouwing?
Misschien denk je dat een verbouwing niet voor je is weggelegd, omdat je het geld niet direct op je rekening hebt staan. Maar wist je dat hiervoor diverse opties en mogelijkheden zijn? Deze opties kun je het beste bespreken met een goede, onafhankelijke hypotheekadviseur. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een bouwdepot op te nemen, zodat je hiervan de verbouwing, eventueel deels, kunt bekostigen. Maar met de gigantische prijsstijgingen van de afgelopen periode is er misschien ook meer mogelijk dan je denkt. Doordat je woning meer waard is geworden, is het wellicht mogelijk om de overwaarde of een deel hiervan te gebruiken voor bijvoorbeeld een verbouwing. Op deze manieren is er dus wellicht meer mogelijk dan je denkt, maar laat je hierover goed adviseren.

Wat is nu beter?
Op de vraag of je beter kunt verbouwen of verhuizen is helaas geen eenvoudig antwoord te geven. Iedere situatie is anders, dus om een goede beslissing te nemen is het van belang om alles in kaart te brengen. Alle mogelijkheden en bijbehorende kosten, al je woonwensen en je persoonlijke situatie (en die van je gezin). Al deze aspecten spelen een belangrijke rol en voor iedereen zal er dus ook een ander antwoord komen op de vraag of je beter kunt verbouwen of verhuizen.