elektrische/hybride auto

0
819
blog placeholder

Elektrische auto

 

Een elektrische auto is een energiezuinige auto. Deze auto rijdt op een elektromotor en batterijen. De accu kan gewoon thuis worden opgeladen. Het opladen van de accu duurt lang (uren) Het is de bedoeling dat er lithiumion accu’s gebruikt gaan worden voor de elektriciteitsopslag. Deze accu’s zijn licht en hebben de meeste opslagcapaciteit. Verder hoeven ze niet helemaal leeg te worden gereden en kunnen ze ook gedeeltelijk worden opgeladen. Deze accu’s kunnen een levensduur hebben van ongeveer 10 jaar maar na ongeveer 7 jaar zijn ze aan vervanging toe door teruglopende capaciteit. Ze zijn dan nog stationair te gebruiken.

 

De voordelen van een elektrische auto:

 

–         Er wordt geen gebruik meer gemaakt van brandstoffen.

–         Er is geen uitstoot van CO2

–         Het is een geluidsarme auto

–         Ze zijn energiebesparend (een elektrische auto rijdt bijna twee keer zo zuinig als een benzine of dieselauto)

–         Ze hebben minder mechanische onderdelen dus ze vragen minder onderhoud

–         Geen wegenbelasting en geen BPM

 

Nadelen van een elektrische auto:

 

      –      Het opladen duurt lang

      –     Omdat de batterijen zo duur zijn is deze auto duurder in aanschaf. Dit verdien je in                    

             een paar jaar terug omdat brandstof duurder is dan het opladen van batterijen.

 

 

Hybride auto

 

Een voertuig is hybride als het gebruik maakt van twee of meer motoren. Een hybride auto is een energiezuinige auto. Hij kan een besparing van 20 tot 40 procent ten opzichte van een normale auto leveren. De auto heeft een verbrandingsmotor en een elektrische motor. Bij de gewone hybride auto wordt de accu via de verbrandingsmotor opgeladen of tijdens het afremmen. Remenergie wordt dan opgeslagen in het accupakket. Als de belasting van de motor laag is dan wordt de verbrandingsmotor niet gebruikt. De twee energiebronnen van de hybride zijn op verschillende manieren te combineren.

Seriehybride – In deze auto drijft de verbrandingsmotor een generator aan die stroom opwekt

                          voor de elektromotor, deze motor drijft de wielen aan.

Parallelhybride – De verbrandings en elektromotor kunnen allebei op hetzelfde moment de overbrenging aandrijven die dan weer de wielen aandrijft.

 

Een combinatie van hybride en elektrisch is de plug-in variant. De auto rijdt dan naast gewone brandstof gedeeltelijk op de opgeladen accu die tijdens het rijden worden bijgeladen door remenergie.

Er komen ook steeds meer auto’s op de markt waarbij de auto een start/stop systeem heeft (microhybride) Bij stilstand kan de auto zich uitschakelen en bij het weer optrekken start hij weer op.

 

De voordelen van een hybride auto zijn:

 

–         Omdat een hybride auto voor een gedeelte op brandstof en voor een gedeelte elektrisch rijdt is hij zuiniger met brandstof . Remenergie wordt opgeslagen in de accu. Daardoor wordt de verbrandingsmotor kleiner en lichter uitgevoerd. Als de accu’s voldoende stroomvoorraad hebben kan er helemaal elektrisch worden gereden tot 50 km per uur. Dit is vooral geschikt voor stadsritten. De meeste auto’s met plug-in kunnen meer dan 40 km per dag elektrisch rijden voordat de verbrandingsmotor wordt gebruikt.

–         s’Nachts opladen (plug-in) met het nachttarief (goedkoper)

–         Voor leaserijders met een hybrideauto is de bijtelling 14 procent in plaats van 20 of 25 procent.

–         De auto is geluidsarm

–         Minder uitstoot van CO2

–         De BPM vervalt (dit scheelt aanzienlijk in de verkoopprijs)

 

 

De nadelen van een hybride auto zijn:

 

 

–         Hij is duurder in aanschaf omdat er naast de normale motor ook een elektromotor en accu moeten worden ingebouwd.

–         Er is extra ruimte nodig voor de accu’s en elektromotor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here