De plaats in het gezin

0
838
blog placeholder

De plaats in het gezin

 

De plaats van het kind in het gezin heeft invloed op verschillende aspecten. Zo zijn oudste kinderen over het algemeen intelligenter en jongste kinderen zouden minder kans hebben op het krijgen van de meest voorkomende chronische kinderziekten zoals eczeem en astma. De reden hiervan zou zijn dat jongste kinderen een betere weerstand hebben omdat ze aan meer infecties zijn blootgesteld. Enigst kinderen krijgen vaak veel individuele aandacht en kinderen uit een groot gezin zijn meer groepsgericht.

 

Het enigst kind

 

Kinderen die alleen blijven hebben vaak te maken met veel vooroordelen. Ze zouden egoïstisch zijn, niet sociaal, verwend en zielig. Uit onderzoek is gebleken dat hun ontwikkeling gelijk is aan die van andere kinderen, ze zijn niet per definitie eenzaam en hebben genoeg vrienden. Ze hoeven de aandacht van de ouders niet te delen en in financieel opzicht hebben ze het vaak beter. Een nadeel kan zijn dat ouders te veel van het kind verwachten. Er zijn geen andere kinderen die dat kunnen compenseren. Wanneer ouders ouder worden of ziekelijk zijn dan kan het moeilijk zijn om alleen te zijn en niet terug te kunnen vallen op broers en zussen.

 

Kinderen uit grote gezinnen

 

Kinderen uit grote gezinnen moeten de aandacht van hun ouders delen. Omdat het voor ouders onmogelijk is om overal tegelijk te zijn leren de kinderen al jong zich zelfstandig dingen te doen. Delen leren ze al jong en ze zijn meestal erg sociaal. Deze kinderen zijn erg groepsgericht. In grote gezinnen zijn verschillende typen kinderen te onderscheiden. Dit zijn bijv. de ambitieuze, verantwoordelijke, onverantwoordelijke, populaire, verwende en sociale kinderen en misschien zijn er nog wel meer.

 

Het oudste kind

 

De komst van het eerste kind is heel speciaal. Bij alles wat het kind doet en wat het leert is het voor de ouders de eerste keer. De ouders zijn nog onzeker. Als er nog een kind komt moet het oudste kind leren om de aandacht van de ouders te delen. Om de aandacht terug te krijgen gaat het kind presteren. Omdat het kind de oudste is krijgt hij ook meer verantwoordelijkheid en wordt van hem verwacht dat hij het goede voorbeeld geeft. Eigenschappen die bij het oudste kind horen zijn: prestatiegericht, ambitieus, plichtsgetrouw, leiderschap, traditioneel ingesteld, ze verdienen meer en nemen minder risico’s.

 

Het middelste kind

 

Het middelste kind heeft niet de uitzonderingspositie van de oudste en de jongste en is daarmee een buitenbeentje. Uit onderzoek is gebleken dat deze kinderen minder aandacht van hun ouders krijgen. Daardoor zijn ze meer op leeftijdgenoten gericht en zijn ze sneller zelfstandig. Eigenschappen die bij het middelste kind horen zijn: Het kind is vaak populairder dan de oudste, heeft meer sociale vaardigheden, kan goed onderhandelen, minder zelfverzekerd, minder verbonden met de ouders, is vaak recalcitrant, impulsief, stellen vaak dingen uit en ze kunnen niet goed tegen onrecht.

 

Jongste kinderen

 

Het jongste kind heeft evenals de oudste ook een uitzonderingspositie. Hij is de kleinste en wekt vertedering op. De ouders zijn ontspannen omdat ze nu ervaring hebben met het opvoeden. De oudere kinderen hebben de weg al gebaand en de jongste mag daarom ook meer. Oudere kinderen kunnen heel behulpzaam zijn ten opzichte van de jongste of hem niet serieus nemen waardoor hij zich minderwaardig kan voelen. Eigenschappen die bij het jongste kind horen zijn: meegaand, populair, sociaal, warm, creatief en ze nemen meer risico.

 

Voor ouders is het belangrijk om alle kinderen als unieke personen te zien met hun eigen karaktertrekken en hun mogelijkheden . Het is dan ook niet mogelijk om de kinderen als gelijken te behandelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here