De opkomst van podcasts

0
753

Een podcast is een vorm van media, waarbij een groep mensen praat of discussieert over verschillende onderwerpen. Vaak zijn podcasts ook zonder videobeelden, dus kun je alleen maar luisteren naar het gesprek. Podcasts zijn in de laatste jaren steeds populairder aan het worden. Zo luisteren steeds meer mensen tijdens het reizen of tijdens het werken steeds vaker naar podcasts in plaats van muziek. Maar hoe luisteren mensen naar podcasts en waarom wordt het populairder?

Populariteit van streamen

Een van de belangrijkste redenen dat mensen meer luisteren naar podcasts tegenwoordig is de groeiende populariteit van streaming programma’s zoals Spotify. Deze programma’s hebben het aanbieden van podcasts – en het luisteren ervan – veel makkelijker gemaakt voor veel mensen. Daarom is de drempel om het een keer te proberen ook lager geworden. Zo kun je naast je muzieklijsten ook een paar podcasts hebben gedownload, zodat je kunt afwisselen tussendoor. Verder zijn podcasts op sites zoals YouTube ook populairder aan het worden, met beroemde YouTube-sterren die hun eigen podcasts starten. Dit is voor veel jongere mensen ook een reden om naar podcasts te luisteren, die er pas sinds de laatste jaren is.

Vraag en aanbod

De vraag naar podcasts is dus steeds meer gaan groeien. Veel mensen vinden het fijn om naar een podcast te luisteren als ze aan het werk zijn, of ergens mee bezig zijn. Het creëert toch een gevoel van een gesprek waar je in betrokken bent, maar ook omdat het volgens veel mensen minder afleidend is dan muziek. Muziek, omdat het veel verschillende klanken en tonen heeft, probeert vaak je aandacht te grijpen en kan je daardoor soms uit je concentratie verstoren. Podcasts, omdat het gesprekken zijn tussen mensen, zijn vaak wat monotoner en fijner om naar te luisteren. Ook zonder aandachtig te luisteren is een podcast prettig, omdat het zorgt dat het niet te stil is rondom je, maar het je ook niet teveel uit je concentratie haalt.

Nu het aanbieden van podcasts ook gemakkelijker is gemaakt, is het aanbod ook flink gegroeid. Zo kan iemand zonder al te veel volgers al een podcast beginnen. Voornamelijk sites zoals YouTube zijn een makkelijke instap-optie, maar ook Spotify bied steeds meer podcasts aan, inclusief relatief onbekende podcasts.

Voor ieder wat wils

Met het flinke aanbod is er altijd voor iedereen wat om te luisteren. Net als muziek zijn er veel verschillende genres en thema’s waar de podcasts over gaan. Zo zijn er podcasts over bepaalde economische verschijnselen, zoals de opkomst van Crypto munten, maar ook over verschillende videospellen zijn er steeds meer podcasts te vinden. Zo is er voor iedereen wel een podcast om te luisteren. Ook als je liever niet een uur naar hetzelfde gesprek wil luisteren, zijn er ook steeds meer kortdurende podcasts.

Podcasts zijn een van de vele manieren om dingen op het internet te delen. Daarnaast zijn er nog veel meer andere manieren om iets te publiceren op het internet. Ben je geïnteresseerd en wil je hier meer over weten? Lees dan dit artikel over de verschillende manieren van iets publiceren op het internet.