De Heksenberg van Juodkrante in Litouwen

0
1047
blog placeholder

 

Als je de aandacht van de heksen niet kon weerstaan werd je met alle gemaakt gekieteld tot de dood er op volgde. Weerstond je de charmes van deze dames echter wel, dan mocht je een wens in hun oren fluisteren die misschien wel uitkwam. Er wordt ook gefluisterd dat, als je op een bankje bij de heksen zit, je van verschillende ziektes kunt genezen.

Maar de magische tijden van de heksenberg zijn binnen niet al te lange tijd misschien voorbij. Vandaag de dagen ogen de heksen afzichtelijk en verrot omdat een onlangs ontdekte bacterie het natuurlijke rottingsproces van het hout waaruit de heksen zijn gemaakt vele malen sneller laat verlopen.

Juodkrante is een klein aantrekkelijk stadje op de Curonian Spit in Litouwen en staat al jaren bekend om de daar gewonnen amber én om de heksenberg. Het begon allemaal in de jaren zeventig toen beroemde Litouwse houtsnijders meer dan tachtig figuren vervaardigden uit verschillende Litouwse sprookjes. Al meer dan dertig jaar vermaken deze verbazingwekkende houten beelden duizenden bezoekers per jaar terwijl de beelden langzaam veranderen door de machtige krachten van de natuur: vochtigheid, warmte en kou. Pas in 1999, toen de staat van de beelden gerust miserabel genoemd kon worden, werd alles in het werk gesteld om de beelden voor de toekomst te behouden. Vanaf at moment komen de meest getalenteerde houtsnijders van Litouwen iedere zomer naar de berg met hun hamers, boren en beitels om de beelden een broodnodige verjongingskuur te geven. Zij zijn de beschermers van de heksenberg. Een aantal heksen heeft op deze manier bijvoorbeeld een paraplu tegen de effecten van regenwater gekregen.

Er zijn echter meer wetenschappelijke oplossingen nodig om de beelden te behouden omdat een aantal jaren geleden een bacterie werd ontdekt die er voor zorgt de beelden snel vergaan. Twee beelden waren dusdanig aangetast dat zij moesten worden vervangen door nieuwe. De overige beelden hebben een speciaal laagje vernis gekregen om verder verval tegen te gaan. Verder wordt er nagedacht over het verwijderen van de omliggende bossage, zodat de lucht zich vrijer rond de beelden kan bewegen. Na een aantal natte dagen kunnen de beelden sneller drogen. Dat een oplossing niet eenvoudig te vinden is komt door de status van het Neringa Nationaal Park op de Curonian Spit (welke op de werelderfgoed lijst van de UNESCO staat): het is een nationaal park waar in principe niet gekapt mag worden.

Gelukkig hebben heksen het eeuwige leven dus zullen de beelden er in de toekomst ook zeker nog staan.

Juodkrante kan met een veerboot worden bereikt vanaf de havenplaats Klaipeda.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here