Blijf jong door snelle en precies bewegingen

0
870
blog placeholder

Je hebt het vast al vaker gehoord: dingen die je niet meer doet, verleer je. Dat geldt voor iedereen die ouder wordt – en dat doen we allemaal – want veel van de zogenaamde symptomen van het ouder worden, worden eigenlijk veroorzaakt door atrofie – de verzwakking en het wegkwijnen van spieren die niet meer zo vaak gebruikt worden.

Als je niet actief bent, en de belangrijkste beweging die je doet is  een wandelingetje rond een golfbaan – ja, dan krijg je die gevreesde symptomen van leeftijd – langzame en aarzelende bewegingen. Echter : in feite is deze typische vertraging van de bewegingen het grootste, en tevens ook het meest vermijdbare aspect van het ouder worden. Als de mensen aan de kassa luidop zuchten als je langzaam centje per centje uit je portemonnee haalt en als je tergend traag je boodschappenzakken inlaadt, is het tijd om opnieuw te beginnen te bewegen als een jongere, steeds sneller en sterker, dus niet zoals een ouderling dat zou doen. Het leuke aan dit advies : het is gemakkelijk te realiseren.

Iedereen weet wel dat beweging en training van de spieren belangrijk zijn. Maar je kan meer onderhouden dan alleen je spieren. Als je er niet op oefent snelle bewegingen te maken, zullen zij vanzelfsprekend vertragen. Wanneer je spieren en zenuwen niet meer in staat zijn om snel en nauwkeurig te bewegen, zal je beginnen te bewegen als een ouderling; langzaam, waarbij je allerlei dingen laat vallen.

Neem nu iets dat vaak voorkomt, sleutels of een bril of andere kleine voorwerpen lijken op de een of andere manier uit je hand te glijden en op de vloer neer te komen. Nogmaals, het is allemaal over training. Als je er niet op traint om een strakke greep te hebben, zullen de spieren die gebruikt worden in een “grijpende actie” verzwakken – atrofie – en de kracht van je greep zal steeds verminderen. Corrigeer dit probleem eenvoudig door vaak en stevig je vuist te ballen en vervolgens hard met je duim op je wijsvinger te drukken. Binnen een korte tijd, zal je greep merkbaar verbeteren, hoewel het mogelijk enige aandacht zal vergen om eraan te denken een strakkere greep te gebruiken wanneer je iets vastgrijpt.

Om als ouder wordend persoon te bewegen als een jongere vraagt zowel mentale als fysieke oefeningen. Ten eerste moet je er steeds aan denken om je sneller te verplaatsen, het is in feite mentale conditionering. Vervolgens, breng de snellere bewegingen ook in de praktijk. Als je naar de keuken wil om een glas water te halen, kuier of slenter niet naar daar, maar REN! Oefen op het rennen en snelle armbewegingen door snel een glas te pakken en het met water te vullen. Oefen allerhande snelle bewegingen alsof je in een noodsituatie beland bent.

Er zijn heel wat voordelen aan snellere bewegingen. Het belangrijkste is dat je bewegingen automatisch preciezer worden. Als je een trap op- of afloopt, oefen er dan op wat sneller te trap te nemen als normaal, je lichaam zal zich spoedig aanpassen aan het snellere tempo. Je spieren zullen een betere coördinatie hebben en gewoon worden om elke traptrede met precisie te nemen. Als je er op oefent de telefoon sneller op te nemen als normaal, zal je hand- en oogcoördinatie verbeteren, en zal je  al gauw leren te oordelen waar je de hand moet zijn. Nogmaals : snelle bewegingen noodzaken die bewegingen om precies te zijn. Dat andere teken van veroudering, klunzige vingers, zal snel verdwijnen.

Gebruik super snelheid voor elke beweging die je maakt. Als je naar de badkamer moet gaan, doe dat met stevige pas. Open met een snelle beweging de kraan, was snel je handen, en draai zo snel als je kan de kraan dicht.

Je hoeft deze supersnelle bewegingen niet te doen bij elke beweging die je maakt. Doe het een vijftal keer per dag, en dat zal voldoende zijn om je lichaam erop te oefenen om de hele tijd snellere bewegingen te maken. Als je je erop concentreert om sneller de vaat te doen, zal je gedwongen worden om elk bord en glas met precisie vast te grijpen, precieze bewegingen te maken met de vaatdoek en snel te spoelen. Maar je zal je ook moeten concentreren om een schotel niet te breken door ermee tegen het aanrecht of de kraan te botsen. Dit alles zal uiteindelijk  wegzinken in zowel je bewustzijn en het ‘geheugen’ van je spieren, en je zal al gauw bewegen zoals je dat twintig jaar geleden deed.

Samengevat, zonder constante concentratie zullen je bewegingen automatisch opnieuw vertragen. Je zorgen maken is echter niet nodig. Als je bewegingen opnieuw langzaam worden, begin voor een tijdje steeds sneller te bewegen, totdat je bewegingen weer vlot, vloeiend, snel en precies gaan. En weet je wat het grootste voordeel is? Mensen om je heen beoordelen je leeftijd via signalen die ze onbewust ontvangen, ondermeer gebaseerd op de manier waarop je beweegt. Als je beweegt als een jongere persoon, zullen ze nooit je echte leeftijd raden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here