Bitcoins, wat zijn het en waar kan ik ze kopen?

0
994
blog placeholder

De laatste tijd zijn ze steeds vaker in het nieuws: bitcoins. Maar wat
zijn bitcoins nou eigenlijk en wat kun je ermee? En misschien een nog
belangrijkere vraag: moet je ze wel of niet kopen? In dit artikel zullen
al deze dingen worden besproken.

Wat zijn Bitcoins?

Bitcoins is een vorm van geld, maar dan is het niet fysiek geld maar elektronisch. Een ander belangrijk verschil met andere valuta’s is dat Bitcoins eigenlijk (nog) geen officiële valuta zijn. Dit wil zeggen dat Bitcoins nog geen wettelijk betaalmiddel zijn. Ondanks dit zijn er al vele websites en bedrijven die het mogelijk maken om met Bitcoins te betalen. Daarnaast wordt er ook veel met Bitcoins gespeculeerd. Bitcoins waren namelijk in 2013 de beste belegging geweest!

Waar kun je Bitcoins kopen?

Je kunt Bitcoins op meerdere manieren kopen. Het handigste vind ikzelf via iDeal. Dit kan erg handig via deze website: Bitcoins kopen via iDeal. Daarnaast is het ook mogelijk om direct via de ‘beurs’ aan je Bitcoins te komen. Dat kan bijvoorbeeld via Bitstamp.net. Het nadeel is echter aan is dat je ook allemaal dingen moet insturen als je legitimatie. Hier gaan dan weer gelijk een aantal dagen overheen. Om deze reden geef ik de voorkeur om je Bitcoins te kopen met iDeal, via de eerder genoemde link.

Bitcoin adres

Wanneer je Bitcoins wilt aanschaffen zal je gevraagd worden om je Bitcoin adres. Dit is een code van 34 cijfer en letter, vergelijkbaar met een bijvoorbeeld een rekeningnummer. Voordat je Bitcoins gaat aanschaffen moet je dus eerst zo’n adres hebben. Ook hier zijn meerdere manieren voor. Je kunt je Bitcoins zowel online als offline opslaan. Online is erg eenvoudig op een website als Blockchain.info. Ook kun je ervoor kiezen om de Bitcoins op je computer te bewaren via de software van Bitcoins zelf, deze kun je vinden op Bitcoin.org. Het nadeel hieraan is dat het wat langer kan duren voordat je daadwerkelijk met Bitcoins kan werken. Het nadeel aan het online opslaan is echter natuurlijk weer de veiligheid.

Bitcoins verkopen

Uiteindelijk wil je misschien ook weer je Bitcoins verkopen. Dit is vooral interessant voor de mensen die de Bitcoins als belegging (speculatie) zien. Uiteraard is het ook gemakkelijk mogelijk om je Bitcoins weer om te zetten in Euro’s of een ander valuta. Dit kun je erg makkelijk doen via deze website. Daarnaast zijn er ook nog internationale exchange websites, zoals eerder genoemd.

Wel of niet kopen? Wat zijn de risico’s?

Wellicht nog wel een van de belangrijkste vragen: moet je wel of geen Bitcoins kopen? Als je Bitcoins wilt gaan kopen, moet je weten dat er bepaalde risico’s aan verbonden zijn. De koers van Bitcoins is namelijk verreweg van stabiel; een stijging van 50% op een dag is niet vreemd, maar een daling ook. Zolang Bitcoins nog geen wettelijk betaalmiddel zijn, koop je in principe lucht. Als Bitcoins echter wel een wettelijk betaalmiddel worden, zou je ‘lucht’ nog eens erg veel geld waard kunnen zijn. Sommigen denken dan ook dat de waarde van Bitcoins nog wel naar de 10.000 euro gaat, anderen denken weer dat het flopt. Het blijft dus altijd nog een risicovolle aankoop. Mijn advies is daarom ook om Bitcoins alleen van geld te kopen dat je kunt missen. Anders gezegd, je moet niet afhankelijk worden van je Bitcoins, althans nu nog niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here