Belastingparadijs Monaco

0
1144
blog placeholder

Monaco is een stadstaat met een oppervlakte van km2. Met 32 671 inwoners is Monaco het dichtstbevolkte land ter wereld. Slechts 17 procent van de inwoners is Monegask. In Monaco wordt er noch inkomens- of vermogensbelasting geheven noch meerwaardetaks. Monaco heeft de richtlijn over de spaarfiscaliteit geratificeerd, terwijl het bankgeheim bewaard blijft. Het land past een bronheffing toe. De munteenheid is de euro.

 

Residenten

Monaco heeft een hele resem beroemde inwoners, waaronder een aantal bekende Belgen. Buitenlanders die in Monaco wonen, moeten geen inkomens- of vermogensbelasting betalen. Enkel personen met de Franse nationaliteit kunnen belast worden. Schenkings- en successierechten zijn enkel verschuldigd op het vermogen dat zich op Monegasks grondgebied bevindt. De tarieven verschillen volgens verwantschap. Bij overgangen tussen partners, ouders en kinderen bedraagt het tarief 0 procent.

Monaco heeft een eigen trustregelgeving. De trust in Monaco is vooral nuttig om de erfrechtelijke reserve te omzeilen en om successierechten te vermijden.

 

Niet-residenten

Voor niet-residenten blijft Monaco nog altijd een traditioneel belastingsparadijs. Het is een van de vier resterende landen op de lijst van OESO met belastingsparadijzen. De zuiderse stadstaat weigert samen te werken met andere landen, wisselt geen informatie uit en hanteert geen transparant beleid. Het land voert het bankgeheim hoog in het vaandel. Monaco heeft enkel dubbelbelastingsverdragen met Frankrijk afgesloten. Het leeft wel de Europese spaarrichtlijn na. Er is geen informatie-uitwisseling maar er wordt wel een bronheffing afgehouden.

Monaco heeft geen speciale vehikels die erop gericht zijn niet-residenten aan te trekken.

 

Goed om te weten

“Als iemand overweegt om te gaan wonen is Monaco is het belangrijk om het totale kostenplaatje te bekijken.” Monaco kent dan wel geen inkomens- en vermogensbelasting, maar vastgoedprijzen zijn er wel zeer hoog. Als Belg kunt u vrij naar de stadstaat verhuizen. U zult wel moeten aantonen dat u over voldoende financiële middelen beschikt om te leven zonder te werken.

Het is belangrijk dat u ook daadwerkelijk naar de stadstaat verhuist. U moet kunnen aantonen dat u er effectief woont. Zo niet, dan kan de Belgische fiscus argumenteren dat het om een fictieve woonplaats gaat. De hele operatie heeft dan zeer weinig effect gehad. Verhuizen naar Monaco zal in elk geval in het oog springen van de fiscus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here