Bang voor de dokter en de tandarts

0
872
blog placeholder

Allereerst is het goed om te kijken naar de ontwikkelingsfase waarin het kind zich bevindt. Peuters zijn nog maar net begonnen om hun eigen lichaam te ontdekken. Vaak vinden ze het knippen van het haar of de nagels al eng. Wat gebeurt er met mijn haar, doet het pijn en knip je niet in mijn tenen? Er zijn peuters die erg boos worden als ze bloed zien, nadat ze gevallen zijn. Sommige willen al een pleister als je nauwelijks een plekje ziet. De fascinatie voor hun eigen lichamelijke integriteit is waarschijnlijk een van de redenen waarom ze plotseling bang zijn voor een arts. Maar ook de besmettelijkheid van emoties kan een reden zijn. Soms krijgen kinderen emotionele boodschappen van ouders door, die duidelijk maken dat de tandarts iemand is om bang voor te zijn. Als vader al laat zien hoe bang hij is voor de injectie die hij zal krijgen om de pijn tegen te gaan tijdens het boren, dan zal de boodschap duidelijk zijn voor het kind. Je kunt beter benadrukken dat het bezoek niet pijnlijk of beangstigend hoeft te zijn.
Een peuter vindt vaak al troost als hij bij moeder op schoot mag blijven zitten of als de tandarts vertelt dat hij die mooie nieuwe tanden wel eens zou willen zien.

Kinderen voorbereiden

Een peuter en zeker een kleuter heeft al de beschikking over een redelijke woordenschat en kan dus door ouders goed worden voorbereid. Uiteindelijk gaat het om het veilig voelen van het kind. Een kind dat zich veilig weet bij de moeder zal zich veilig voelen bij de tandarts als moeder er bij blijft en hem gerust heeft gesteld. Een kind zal zijn angst ook overwinnen als die serieus genomen wordt en als hij er niet om wordt uitgelachen.
Verder kun je het kind al vertellen wat er gaat gebeuren en waarom het gaat gebeuren. Vergeet niet als ouders zelf kalm te blijven, ook als je het vertelt. Maar ga niet iets vertellen wat niet waar is. Als je kind een inenting nodig heeft zal dat echt even pijn doen, maar het is wel zo weer voorbij. Een aantal tips voor een bang kind:

Vraag voor je naar de dokter of de tandarts gaat of het kind nog weet wat er zal gaan gebeuren. Je hebt dan de kans om het kind te corrigeren als je verhaal misschien verkeerd begrepen is. Kinderen hebben veel vreemde ideeën over dokters en ziekenhuizen.
Bedenk dat kinderen hun eigen ideeën hebben over de dingen die ouders hen niet hebben verteld. Hoelang moet ik bij de tandarts blijven? Gaan papa en mama weg als ik in die stoel zit?
Ga de eerste keer voor een kort en leuk bezoek. maak kennis met de tandarts, laat hem even in de stoel zitten en alles moegn bekijken. Laat de tandarts een praatje maken met hem. Misschien krijgt hij een nieuwe tandenborstel of mag hij laten zien hoe hij zijn tanden poetst.
Geef het kind de kans er thuis weer over te praten. Vraag hoe hij het vond. Kinderen spelen vaak gebeurtenissen na in hun spel. Dit kunnen ouders zien en daarna kun je er dan over praten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here