autobanden

0
1249
blog placeholder

Banden zorgen voor het contact tussen de auto en de weg en zijn dus een belangrijk onderdeel van de auto. Iedere autobezitter zal op een gegeven moment de banden moeten vervangen. Redenen voor vervanging zijn slijtage of ouderdom. De levensduur van banden hangt af van de kwaliteit, de hoeveelheid gereden kilometers en de rijstijl van de bestuurder. Mensen die weinig kilometers rijden moeten op een gegeven moment ook de banden vervangen vanwege het naderen van de maximale levensduur. Er kan o.a. gekozen worden voor zomerbanden, winterbanden, All seasons banden en stille banden.

 

Weggedrag

 

Banden bepalen voor een groot gedeelte het weggedrag van de auto. Afhankelijk van de weersomstandigheden zorgen ze voor grip, rolweerstand en de afvoer van warmte en water. (bij regen) De eisen waaraan autobanden moeten voldoen wordt dus voor een groot gedeelte bepaald door het weer. Verder zijn banden verantwoordelijk voor het comfort en de veiligheid van de auto. Ze dragen het gewicht van de auto en de inzittenden. Genoeg redenen om aandacht te besteden aan de aankoop van de juiste banden.

 

Nieuwe banden

 

Alle banden tegelijk vervangen is niet altijd noodzakelijk soms kan worden voldaan met alleen de voor of achterbanden. Dit is mede afhankelijk van het voorwiel of achterwielaandrijving van de auto. Banden zijn verkrijgbaar in goedkope, middel of hoge prijsklassen, in verschillende merken en soorten bij de garage of bandenspecialist. Houd bij het maken van een keuze rekening met het verwachte aantal te rijden kilometers, het besteedbare budget, de verschillende soorten banden en naar welk merk de voorkeur uit gaat.

 

 

Zomerbanden

 

Deze banden zijn geschikt voor warmere en drogere periodes. Ze hebben een lange levensduur, voldoende grip en ze voeren warmte af. De in banden gebruikte rubberen verbindingen presteren anders bij verschillende temperaturen. Het type rubber dat wordt gebruikt voor zomerbanden zorgt voor een optimale prestatie tussen de 10 en 20 graden. Beneden de 7 graden gaat de prestatie achteruit. Omdat het rubber dan harder wordt verliezen ze gripvermogen en comfort. Dat is ook de reden dat in de koudere maanden de banden beter vervangen kunnen worden door winterbanden.

 

Winterbanden

 

Deze banden zijn vooral effectief bij een temperatuur beneden de 7 graden. Ze kunnen niet goed tegen de warmte, ze slijten dan sneller en hebben minder grip op de weg. De werking blijft wel goed in warmere maanden. De band heeft meer profielgroeven en in de gebruikte verbindingen bij winterbandenzit meer natuurlijk rubber en een grotere hoeveelheid siliciumdioxide. Ze zijn elastischer en flexibeler. Zo is de kans op verharding van het rubber kleiner, heeft de band meer grip op de weg ook bij hogere snelheid en kunnen ze grotere hoeveelheden sneeuw en water beter afvoeren. In sommige landen is het gebruik van winterbanden verplicht of moet de auto aangepast zijn aan winterse omstandigheden.

 

All seasons banden

 

Met deze banden kan het hele jaar door gereden worden. Ze zijngeschikt voor zowel droge als natte, gladde en besneeuwde wegen. Hij presteert in de zomer beter dan een winterband maar minder goed dan een zomerband. Dat is ook het geval in de winter, een betere prestatie dan de zomerband maar minder goed dan de winterband.

 

Stille banden

 

Deze banden dringen de geluidsoverlast terug. Het afrolgeluid van banden overstemt bij 40/60km het geluid van de aandrijving van de auto.

Omdat het wegverkeer toeneemt, vormt geluidshinder een steeds groter probleem bij omwonenden van snelwegen. Het tast de gezondheid aan en verminderd het gevoel van welzijn. Stille banden zijn niet duurder dan gangbare, ze gaan even lang mee, ze zijn even veilig en zuinig. Stille banden produceren minimaal 5 db(a) minder geluid dan de norm. Ze zijn ook verkrijgbaar in winterbanden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here