Acne: laatste redmiddel Roaccutane – Ramp of wonder?

0
1162
blog placeholder

Acné kan in verschillende mate van ernst voorkomen. Er zijn verschillende manieren om het te behandelen, varierend van de huis-tuin-en-keuken-middeltjes tot aan penicilline kuren. Maar wat als helemaal niets helpt? En u heeft wel last van een ernstige / storende vorm van acne?  Dan is er nog één (regelmatig omstreden) middel over: Isotretinoine ofwel Roaccutane genaamd. Wellicht heeft u wel eens van dit middel gehoord. En hoewel er via internet natuurlijk veel informatie te vinden is, blijft het ook erg belangrijk om ook vanuit de gebruikerskant het een en ander te horen.

 

Voor mij is het inmiddels alweer twee jaar geleden dat ik in aanraking kwam met dit produkt. In die tijd heb ik zoveel mogelijk research gedaan voordat ik startte om enigszins voorbereid te zijn op wat mij te wachten stond. In dit artikel zal deels kort algemeen toegelicht worden wat het middel is, wat het doet, wat de bijwerkingen zijn. Dit zal een beknopte uitleg zijn omdat deze info ook gemakkelijk op de homepage van roaccutane te vinden is. Anderzijds zal stilgestaan worden bij de zoektocht naar ervaringen van gebruikers en mijn eigen ervaring. Hoe maak je de keus?

 

Wat is  Isotretinoine (Roaccutane)?

Isotretinoïne behoort tot een groep geneesmiddelen die bekend staat onder retinoïden. Retinoïden zijn afgeleid van vitamine A. Om een goed resultaat te bereiken zou de de totale kuurdosering ongeveer 120 mg per kilogram lichaamsgewicht moet bedragen. De behandeling zal in het algemeen 16 tot 24 weken duren. In mijn geval was dit een half jaar.

 

Wanneer we naar de bijsluiter van dit middel kijken, geeft dat een afschrikwekkend beeld. Een eindeloze lijst bijwerkingen komt ons tegemoet. Wat voorbeelden: Spontane abortus of ernstige afwijkingen aan de ongeboren baby, zelfs na een enkele dosis. Deze bijwerking is een erg belangrijke en geeft meteen weer waarom het ten strengste verboden is dit middel te gebruiken wanneer je zwanger bent of op korte termijn wil worden. Verder komen o.a. regelmatig voor; droge slijmvliezen (droge lippen, ogen, neus), irritatie van de huid, haaruitval, spierpijn etc etc.

 

De bijwerking depressie

In de bijsluiter is ook de bijwerking depressie te vinden. Wanneer je als je wil beginnen met Roaccutane op internet speurt zijn de berichten nogal variabel. Van horrorverhalen op verscheidene blogs tot aan het zeer afzwakken van deze bijwerking op de homepage zelf. Amerikaans onderzoek laat weer wel een verband zien tussen verandering in de hersenen en depressie. Overigens een gesponsord onderzoek door de vader van een jongen die tijdens het gebruik van Roaccutane zelfmoord pleegde.

Het blijft dus een omstreden punt.

 

Eigen ervaringen en zoektocht

In mijn geval liep het gelukkig niet zo uit de hand. Natuurlijk zijn er bijwerkingen en na de zoektocht op internet en het lezen van gebruikerservaringen denk ik dat iedere gebruiker hier ook rekening mee moet houden. Meest voorkomende kwamen ook bij mij voor: droge mond, droge huid, droge neus, droge ogen. Ik was veel moe en voelde dus wel degelijk dat ik zware medicatie slikte. Echter, de resultaten liegen er niet om. Dit is niet alleen bij mij zo: Uit onderzoek van de producent zelf blijkt, dat van de met Roaccutane behandelde patiënten ondanks een correct toegediende dosis 17% een tweede kuur nodig heeft, 5% een derde kuur en 1% meer kuren. Omgerekend heeft ongeveer driekwart dus blijvend resultaat bij één kuur.

 

De keus

Toch blijft het een lastige keus. Hoewel acne psychisch gezien natuurlijk ongelooflijk schaden kan berokkenen moeten de voordelen en nadelen wel in een juiste verhouding staan. Ik maakte de keus wel, ben zeer tevreden over het resultaat, maar zou het geen tweede keer doen. Het is van belang dat men er zich bewust van is dat aan deze medicatie wel degelijk behoorlijke risico’s zitten. Niet alleen in het geval van zwangerschap, maar ook omdat er een aantal facetten zoals depressie wel steeds weer terugkomen en er blijkbaar twijfel is over de wisselwerking met Roaccutane. De vraag is dan of dit het risico waard is? Enerzijds zal het voor mensen met jarenlange ernstige acne een uitkomst zijn. Anderzijds is het van groot belang dat dit middel niet als paracetamol over de toonbank gaat.

 

 

Tips

Denk je erover dit middel te gebruiken, zoek dan contact met (ex-)gebruikers.
Lees je in over het medicijn zelf en maak een afgewogen keus.
Overleg goed met je arts en vraag zoveel mogelijk (eerlijke) info
Probeer eerst de andere (minder omstreden) middelen tegen acne en beschouw Roaccutane als laatste redmiddel
Wees er zeer alert op dat je niet zwanger bent of wordt in combinatie met dit middel.
Stop als je je depressiever voelt tijdens het gebruik van roaccutane en neem contact op met arts.
In het begin kan de acne erger worden, dat is geen reden om te stoppen en hoort erbij.
Zorg dat je verzorgingsproducten in huis hebt voor droge lippen en huid.

 

 

Gebruikerservaringen ter aanvulling op dit artikel zijn welkom.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here