12v in de auto/speakers/versterkers/autoradio

0
1908
blog placeholder

Hoe kies je wat het beste is?

Welke autoradio?

Elke goede autohifi installatie begint bij de keuze van een goede autoradio. Mijn persoonlijke voorkeur is altijd pioneer geweest hoewel ik nu zelf een autoradio van ground zero heb. Deze keuze was puur vanwege de aansluiting van usb aan de voorzijde(andere merken hebben ze veelal aan de achterzijde).

Je kan natuurlijk net zo goed een sony of een grundig nemen,maar een radio met front/rear/en direct subdrive heeft wel de voorkeur. Als je niet naar de prijs hoeft te kijken zou ik zeker voor een versterkerloze autoradio met 3 hi-volt uitgangen gaan. Dit simpelweg omdat elke versterker hoe goed ook toch ruis en vervorming geeft. Met een versterkerloze autoradio begin je met een schoon geruisloos en onvervormt signaal.

Welke versterker?

De keuze van versterker is nog niet zo,n makkelijke omdat er zoveel merken op de markt zijn.Om een goede keuze te maken is het volgende het belangrijkst. Een goede versterker is altijd belastbaar tot 2 ohm en de beste zelfs op 1 ohm. Dit wordt altijd in de specificaties aangegeven,koop je bijvoorbeeld een versterker van 1000 watt die je maar tot 4 ohm kan belasten dan heb je geen kwaliteit gekocht. Het aantal watts is in mindere mate belangrijk dan het aantal belastbare ohms. Koop het liefst een versterker die een high-pass en low-pass filter heeft en waarvan je het frequentiebereik kan regelen. Vaak hebben deze ook nog een bas-boost of een optioneel op afstand regelbare basknop. Afhankelijk van hoeveel speakers je in de auto kwijt kan koop je de versterker 2-kanaals,4-kanaals of zelfs 5 kanaals. Dus heb je een auto waar je 4 speakers en een subwooferkist in kwijt kan,zou je dus een 5 kanaals versterker kunnen nemen.Voor bijvoorbeeld een bedrijfsbus waar je 2 speakers en subkist in kwijt kan,kies dan een 4 kanaals versterker.Twee kanalen voor de speakers en 2 kanalen(die gebrugd worden)voor de sub. In alle gevallen geldt wel dat goede versterkers gewoon een hoop geld kosten .Er zijn wel een aantal merken die een tussenlijn hebben en als je zelf een beetje handig kan combineren kan je met minder geld toch een goede kwaliteit hifisysteem samenstellen.

Welke speakers?

De allermoeilijkste keuze zal het kiezen van de speakers zijn. Er zijn eigenlijk teveel merken maar hou je van strak,zuiver en gedetailleerd dan kan je het beste een Europees merk nemen. De voorkeur gaat uit naar een composet van 16 cm van rond de 150 euro vanwege de bas en powerhandling. Kan je niet anders kwijt dan 13 cm kies dan de wat duurdere(rond de 200 euro voor een kwaliteitset). Heb je een auto waar alleen 10 cm in kan zou ik aanraden daar een duurdere set in te zetten. Hou je van veel bas en een wat ruwer en minder gedetailleerd geluid dan kan je het best voor de amerikaanse speakers gaan.Deze spelen vaak minder zuiver maar hebben wel ongelooflijke bas. Ik heb het hier nu over de sets tot ongeveer 300 euro.Natuurlijk zijn er ook sets te vinden van amerikaanse afkomst die zeer gedetailleerd en extreem zuiver spelen maar dat zijn vaak de quality-soundlijnen van de bekende topmerken en zijn meestal stukken duurder.

Welke bekabeling?

Voor de bekabeling geldt heel simpel,hoe dikker hoe beter want dat geeft het minste signaalverlies.Er zijn rca-kabels(tulp-kabels)in de handel van wel 400 euro en duurder,maar dit zijn kabels voor de echte geluidfreaks en mensen die aan audiowedstrijden mee doen.Een gemiddeld setje die je zo compleet kan kopen is vaak wel afdoende.Wat wel aan te raden is om de speakerdraden altijd 4 kwadraats aan te sluiten.

Welke subwoofer?

Ook in subwooferland is het een warboel aan merken vanaf 50 tot wel een paar duizend euro.Als je een subwoofer compleet in gesloten bekisting neemt kan je onder de 100 euro al een redelijke vinden die flinkt wat bas produceert. Deze zijn vaak wel bedoeld voor de jeugd met hardcore muziek waar grotere knallen belangrijker zijn dan een scherpe en diepe onvervormde bas. Voor wat betere kwaliteit kan je beter een bass-reflex(open air kist)nemen. Deze heb je voor 200 euro al in een een behoorlijke uitvoering. Zoek je echte kwaliteit dan ben je wel wat meer geld kwijt en val je in de catagorie subwoofer met dubbele spoel. De goedkopere hebben meestal maar 1 spoel en zijn meestal maar tot 4 ohm belastbaar.Voor de gemiddelde beginneling zijn de goedkopere vaak al goed genoeg.

voorbeeld 1

U heeft in de voordeuren ruimte voor 16 cm speakers en u kunt tweeters kwijt op het dashboard of in de deuren gebruik dan een composet van 16 cm. Ik weet toevallig dat er sets zijn van zo,n 119 euro die echt fenominaal goed klinken zeker als je de bas eruit filtert. De bas laten we immers over de sub gaan. We gaan ervan uit dat deze speakers 80 watt continue aankunnen. Dit is ongeveer het gemiddelde van de kwaliteitsspeakers in deze prijsklasse. Kies hierbij een goedkopere autoradio maar wel met minimaal 2 rca-uitgangen. De hoge tonen kunnen we op de versterker uitfilteren voordat het signaal naar de sub gaat,dus direct subdrive is niet nodig. Een nadeel is dan wel dat de ingestelde bas op de radio niet apart voor de sub regelbaar is. Dit zal je dus rechtstreeks met de gain van de versterker moeten doen.Een radio zoals deze heb je al vanaf zo,n 100 euro. Neem hierbij de goedkoopste subwoofer in gesloten kist. Alle topmerken hebben er tegenwoordig al 1 vanaf zo,n 75 euro die echt goed klinken. Bij de keuze van de versterker is het zaak een goede te kiezen waarvan het aantal watts ongeveer gelijk of hoger ligt als de speakers die je koopt. In dit geval zou je tussen de 200 en 250 euro een hele goede hebben van 4x 70 watt 2 ohm stabiel. Die 2 ohm stabiel is belangrijk omdat de subwoofer 4 ohm is en gebrugd op 2 kanalen 2 ohm belasting per kanaal geeft. Voor de kabels moet je op ongeveer 50 euro rekenen

Dus totale kosten komen dan op 520 euro ongeveer maar dan heb je een aardig geluid in de auto

voorbeeld 2

Wederom dezelfde auto. Alleen nemen we nu een composet van 599 euro.Voor dat geld heb je bij de meeste merken een uitermate goede set met een verfijnde hoogtonen gebied. Ook voor deze sets geldt nog steeds dat de bas beter door de subwoofer kan lopen(dus via de versterker uit de speakers gefiltert). Speakers van deze kwaliteit kunnen gemiddeld zo,n 100 tot 120 watt continue aan. Kies hierbij een autoradio zonder interne versterker. Deze kosten wel aanzienlijk meer,meestal wel rond de 500 euro. Het mooist is als je hier een versterker van 4×150 watt rms opzet. Deze kostten wel zo,n 800 euro maar dan heb je wel topklasse kwaliteit. In dit geval geldt hoe meer watts de versterker leverd hoe beter. De reden hiervan is dat je de volume(gain)bij die zware versterkers bijna dicht kan houden. Hoe verder ze open staan hoe meer ruis,maar als je de gain zover mogelijk dichthoud des te zuiverder blijft de versterker klinken. Ook de koeling is beter bij een versterker die op zijn minimale stand staat. Sluit je een goedkoop versterkertje op deze speakers aan dan moet de gain te ver open om aan je gewenste volume te komen. Dit geeft veel ruis,vervorming,speakers die snel kapot gaan en vooral een te hete versterker. De kans is dan groter dat die in hete zomers in de thermische beveiliging schieten als je langdurig hard de radio aanhebt. Bij een installatie zoals deze moet je zeker niet op de kabels bezuinigen die in dit geval zeker wel 100 euro kosten. Sluit hierbij een 10 inch subwoofer met een dubbele spreekspoel en 450 watt rms van rond de 300 euro aan en je hebt een geweldige topset.

Voor deze set ben je wel 2300 euro kwijt,maar dan kan je wel de bas twee straten verder horen. Met deze installatie is vervorming verleden tijd en het mid en hoogtonengebied zullen ook bij hoge volumes kristalzuiver blijven klinken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here