Gezond het nieuwe jaar in

0
1409
Gezond het nieuwe jaar in

Het nieuwe jaar is reeds begonnen en dat betekent voor veel mensen nieuwe voornemens. Eén daarvan is het minderen met drinken van alcoholische drankjes. Er is steeds meer bewijs dat meer dan een glas per dag drinken slecht is voor je gezondheid op lange termijn. Het zou het risico op chronische ziektes, zoals darmkanker en borstkanker vergroten. Zo’n grote vaart zal het bij matig gebruik niet lopen, maar soms is het goed om de alcohol een tijdje te laten staan. Vooral als je een grootverbruiker bent. Een tijdje nuchter door het leven heeft een aantal voordelen en er zijn lekker alcoholvrije alternatieven op de markt die het wat minder lastig maken.

Waarom drink je ook alweer?

Het lijkt zo normaal, een wijntje bij het eten, een biertje na je werk. Voor veel mensen symboliseert alcohol gezelligheid en ontspanning. Pas als je de alcohol laat staan, kom je erachter wanneer je drinkt en wat de aanleiding is. Doe je het alleen of in gezelschap? Op vaste tijden? Sommige mensen vinden het helemaal niet leuk zonder een glaasje, maar anderen komen erachter dat ze het best wat vaker kunnen missen. Dat is best verhelderend die nuchtere blik. Sommige mensen besluiten na een alcoholvrije periode dan ook hun drankgedrag te veranderen.

Gezondheidsvoordelen

Het verwerken van alcohol is best zwaar voor je lever. Vooral als je veel drinkt. Een tijdje stoppen zorgt ervoor dat de lever rust krijgt en kan herstellen. Een leuk effect voor mensen die veel drinken, is dat ze afvallen. Over het algemeen krijg je meer energie en voel je je fitter, zowel lichamelijk als mentaal. Een nuchtere periode is ook goed voor je slaappatroon: je slaapt dieper en rust dus beter uit, waardoor je je lekkerder voelt. Het is ook goed voor je huid.

Non-alcoholische bieren en gedistilleerd

De laatste jaren vinden mensen het steeds normaler om een alcoholvrij biertje te drinken. Daar spelen grote brouwers op in en in veel supermarkten en slijterijen is alcoholvrij bier gewoon verkrijgbaar. Ook zijn er webshops die gespecialiseerd zijn in non-alcoholische dranken. Pilsen, citroenbieren en witbieren zijn allemaal in alcoholvrije varianten verkrijgbaar. Gedistilleerde dranken zijn ook in niet alcoholische vorm verkrijgbaar: denk aan vervanging voor vermouth, jenever, rum en gooien waarmee je in een handomdraai ‘virgin’ cocktails kunt maken.

Wijnen, ciders en mixdrankjes

Dezelfde populaire druivensoorten die de basis vormen de meest verkochte rode wijn, witte wijn en rosé, worden gebruikt voor de alcoholvrije varianten. Er is ook een keur aan mixdranken te koop, zoals daiquiri, gintonic, seks on the beach, mojito, caiparinha en pina colada. Je kunt je natuurlijk ook verdiepen in smoothies, yoghurtdranken, limonade en ijsthee. Misschien is de belangrijkste tip wel dat je de niet alcoholische dranken gewoon niet moet vergelijken met de varianten waar wel alcohol in zit.