Starten met investeren in crypto’s: hoe pak je dat aan?

0
317
crypto (2)

Cryptocurrencies zijn hot. Dat is niets nieuws. Meer dan 10 jaar geleden bedacht Satoshi Nakamoto het concept van Bitcoin, en inmiddels zijn er talloze andere munten en tokens bijgekomen. Er wordt dagelijks veel geld in omgezet, en er zijn veel mensen die er veel geld mee hebben verdiend. Het is dus geen wonder dat steeds meer mensen er ook in willen gaan investeren. Maar hoe doe je dat, als je er helemaal niks van weet?

Spannend en volatiel

Een van de dingen die je moet weten voordat je in crypto gaat investeren, is dat het een erg volatiele markt is. Dat betekent dat de prijzen van o.a. de bitcoin munten en andere tokens heel snel kunnen stijgen, maar ook weer net zo snel kunnen dalen. Dit maakt het investeren in crypto erg spannend, maar ook erg risicovol. Je kunt er heel veel geld mee verdienen, maar ook heel veel geld verliezen. Het is daarom belangrijk om je goed in te lezen voordat je erin gaat investeren.

Geen reguliere markt

Crypto is geen reguliere markt, zoals bijvoorbeeld de aandelenmarkt. Er is geen toezichthouder die de prijzen in de gaten houdt en ervoor zorgt dat alles eerlijk verloopt. Dit maakt het investeren in crypto nog risicovoller. Je weet nooit zeker wat de prijs van een munt als polygon of andere token morgen zal zijn. Je kunt er wel wat over leren door de prijzen van de afgelopen tijd te analyseren, maar er is geen garantie dat de prijzen in de toekomst hetzelfde zullen doen. Het is belangrijk om te weten dat je bij het investeren in crypto altijd risico loopt. Je kunt je geld snel verliezen, dus investeer alleen met geld dat je kunt missen.

Wat zijn crypto munten?

Voordat je gaat investeren in crypto, is het belangrijk om te weten wat het concept achter deze munten is. Wat zijn het eigenlijk, en waarom zijn ze zo populair? Cryptocurrencies zijn digitale of virtuele munten. Ze worden gebruikt als betaalmiddel, net zoals euro of dollar. De meeste cryptocurrencies zijn gebaseerd op het blockchain-concept. Dat is een soort digitale database waarin alle transacties worden bijgehouden. Het voordeel van blockchain is dat het heel veilig is. Er kan namelijk niet met de gegevens worden gemanipuleerd, omdat iedereen de transacties kan zien. Bitcoin is de bekendste en meest waardevolle cryptocurrency, maar er zijn inmiddels talloze andere munten en tokens bijgekomen.

Altcoins

Altcoins zijn alle cryptocurrencies die niet bitcoin zijn. Er zijn inmiddels duizenden altcoins, en er komen elke dag weer nieuwe bij. De meeste altcoins zijn minder waardevol dan bitcoin, maar sommige zijn inmiddels net zo waardevol geworden. Ethereum is een voorbeeld van een altcoin die in waarde is toegenomen. Het is inmiddels de tweede grootste cryptocurrency, na bitcoin. Altcoins zijn erg volatiel, net als bitcoin. De prijzen kunnen snel stijgen en dalen. Het is belangrijk om goed te letten op de prijzen van deze munten, voordat je erin gaat investeren.

Een wallet aanmaken

Voordat je in crypto kunt gaan investeren, heb je een digitalenee nodig, ook wel een wallet genoemd. Dit is een soort online bankrekening, waar je je cryptocurrencies op kunt bewaren. Je kunt ervoor kiezen om je munten op een exchange te laten staan, maar dat is niet erg veilig. Er is namelijk altijd het risico dat de exchange gehackt wordt, en je kunt dan je geld kwijtraken. Het is daarom beter om je munten in je eigen wallet te bewaren. Er zijn verschillende soorten wallets, dus kies er een uit die bij je past.

Een exchange kiezen

Als je in crypto wilt gaan investeren, heb je ook een exchange nodig. Dit is een soort online handelsplatform, waar je cryptocurrencies kunt kopen en verkopen. Je kunt bijvoorbeeld bitcoins kopen met euros, en je kunt ze weer verkopen als de prijs stijgt. Let bij het kiezen van een exchange goed op de kosten en kies er een met een goede reputatie.