Zo kook je beter Italiaans

0
1695
italiaans eten

We koken vaak pasta, maar wie ooit in Italië vertoefd heeft, weet dat onze versie het origineel niet altijd even goed benadert. Zakjes met instant sausjes, daar gaat het vaak al mis, die gebruiken de Italianen namelijk nooit. Het publieke geheim is natuurlijk de versheid van de ingrediënten, en hun hoeveelheid. Een goed bord pasta bevat namelijk zelden meer dan vijf ingrediënten. Enkele tips om la cucina povera beter tot zijn recht te laten komen.

Tomaten

Net als jij kritisch bent bij het zoeken naar de goedkoopste energieleverancier of een school voor je kind, moet een kok kritisch zijn bij zijn inkoop. Onze tomaten zijn niet dezelfde als in Italië. Bij lange na niet. Voor je gerechten kun je echter twee alternatieven vinden. De echte Italiaanse tomaten scoren bij de betere groenteboer, dat is haast essentieel voor een gerecht waarbij rauwe tomaten geserveerd worden. Ga je saus maken voor bij de spaghetti, dan kun je het beste de ingeblikte tomaten van Mutti of Ciro aanschaffen. Deze doen in combinatie met een tube tomatenpuree van dezelfde merken het nodige aan de smaak, sterker nog, veel Italianen gebruiken deze merken zelf ook. Neem dus geen Heinz of eigen merk-blikken.

Kweek zelf basilicum en peterselie en haal je groenten elders

De kruiden die je zelf op je balkon of in je achtertuin kweekt, pluk je kort voor het koken en dat verschil proef je echt! De plantjes uit de supermarkt hebben in koelhuizen gestaan en hebben reisuren achter de rug. En wie weet wat er nog meer mee is gebeurd. Geloof sowieso ook niet in de glimmende glamourgroenten van de grootgrutters, ga liever naar een kleine zaak of specialist.

Wees niet te zuinig met zout

Zout is gewoon een voedingsstof die je nodig hebt. Toch wordt er benauwd gedaan over een teveel aan zout. Maar waar zit het meeste zout in? Juist, in de instant sauspoeders, die je dus niet moet gebruiken! Zo kun je met puur (zee)zout je gerechten prima op smaak brengen – de rest van je ingrediënten is immers vers.

Koop Italiaanse pasta en vergeet de aangegeven kooktijd

De merken Di Martino, Rummo, De Cecco en Barilla zijn in Nederlandse supermarkten te verkrijgen. Iets duurder, maar veel betere kwaliteit. Beknibbel daar dus niet op. En vergeet de kooktijd die op de verpakkingen staan, maar proef af en toe. Bijna gaar? Dat is het moment om de pasta aan de saus toe te voegen. De saus hecht zich zo goed aan de pasta en gaart nog iets verder.

Spaghetti Bolognese bestaat niet

Vergeet de spaghetti bolognese, deze bestaat namelijk niet. En al helemaal niet in Bologna. Je maakt spaghetti al pomodoro of ragú bolognese, dit zijn twee totaal verschillende gerechten.