Vlierbloesemsiroop zelf maken

0
748

Vlierbloesemsiroop, wellicht heb je er ooit van gehoord. Het is een zoete siroop waarvan het heerlijk is om drankjes te maken. Zo kan je er cocktails mee maken, maar ook simpelweg een lekker glas limonade. Deze siroop is te kopen in de winkel, dan is het echter wel een van de meest prijzige siropen die je in de winkel kan kopen. Denk snel aan een euro of vier bijvoorbeeld, al kan je er dan natuurlijk wel veel glazen van gaan drinken. Echter kan je ook zelf vlierbloesemsiroop maken, waardoor het je een stuk minder geld kost en je ook nog eens leuk bezig bent omdat het een heel proces is dat je moet doorgaan. Wil je weten hoe je dit precies moet doen en wat je er voor nodig hebt? Lees dan vooral verder!

Ga op zoek naar vlierbloesem

Ten eerste moet je natuurlijk op zoek gaan naar vlierbloesem. Dit klinkt heel lastig misschien, maar je kan via de wildplukwijzer – dat is een website en een applicatie – makkelijk zien waar je vlierbloesem kan vinden. Ga er vervolgens naartoe samen met een snoeischaar zodat je het ook kan afknippen. Het is belangrijk om eerst een beetje te schudden zodat je de insecten uit de bloesem schud. Het is dan ook van belang dat je zo veel mogelijk schermen zonder de stelen meeneemt, in een grote pan of een emmer met een deksel. Je hebt aardig wat schermen nodig, eigenlijk zo veel dat je er een grote pan mee kan vullen.

De volgende stap

De stap die daarna komt is eigenlijk het onder water zetten van de schermen. Zo kan de smaak in het water trekken. Zorg ervoor dat de schermen net onder water staan en dek de schaal of de pan vervolgens af. Dit moet je dan 24 uur laten staan, zodat de smaak er goed in kan trekken. Ondertussen kan je zorgen dat je de flessen alvast goed uitkookt om te zorgen dat je daar de siroop vervolgens in kan gaan gieten.

The next day

De volgende dag is moet je een theedoek of een koffiefilter in een zeef doen en kan je daar het water met de bloesem doorheen gaan gieten. Dit kan lastig gaan, het kan zijn dat een deel al minder vloeibaar is. Heb dan ook geduld, het gaat er vast doorheen uiteindelijk. Wanneer dit is gelukt, doe je het weer in de pan. Samen met een kilo suiker en wat citroenzuur (twee theelepels) breng je het geheel dan aan de kook. Vervolgens laat je het een minuut of vier doorkoken en dan is het klaar voor gebruik. Giet het mengsel in de uitgekookte gedestilleerde flessen en dan kan je het gerust een paar maanden op een donkere plek bewaren. Zo heb je altijd zelfgemaakte vlierbloesemsiroop in huis!

Op zoek naar nog meer lekkere drankjes voor het betere weer? Ga dan voor een smoothie!