Suppen, wat is dat?

0
957

Wellicht heb je er ooit van gehoord; suppen. Het is een sport op het water dat steeds bekender wordt en dat je ook steeds vaker ziet. Het is leuk om met een groepje te doen, maar uiteraard kan het ook in je uppie. Op veel verschillende plekken kan je tegenwoordig suppen en er dus ook eentje huren, maar wat is het nu precies eigenlijk en hoe zit de vork in de steel? Als je dat wil weten, lees dan vooral mee. Dan krijg je misschien wat inspiratie om te gaan suppen deze zomer, want het is echt een heerlijke activiteit om te ondernemen.

Wat is het precies?

Suppen staat voor Stand Up Paddle. Het is eigenlijk een soort surfboard waar je op staat, en waar je met de paddle jezelf vooruit kan bewegen. In tegenstelling tot surfen, is er voor suppen geen wind nodig. Je kan jezelf namelijk vooruit duwen met de paddle. Daarnaast is een supboard ook een stuk lichter dan een surfboard, het is dan ook best wel makkelijk te tillen en te verplaatsen. Er zijn ook opblaasbare varianten zodat je het makkelijk mee kan nemen. Daarnaast is het ook stabieler en zal je dus ook niet zo snel omvallen als op een surfboard.

Waar kan ik suppen?

Suppen kan op allerlei verschillende plekken. Zo is het leuk om het op een meer of op wat binnenwater te doen, maar je kan het ook grootser aanpakken en de zee gaan trotseren. Daarnaast is het ook enorm leuk om het op de grachten te doen bijvoorbeeld, en om op deze sportieve manier de stad te leren kennen. Erg leuk om te doen in plaats van een rondtochtje, je bent namelijk zelf actief in beweging en dat is wel echt erg leuk om te doen. Kijk eens in de buurt, er zijn vast wel een paar plekken waar je kan suppen. Dat is eens wat anders dan kanoën in de zomer, wat overigens ook erg leuk is om te doen, maar suppen is dan de wat nieuwere variant.

Voor wie is het geschikt?

Eigenlijk is suppen voor iedereen geschikt, al moet je het wel willen natuurlijk. Als je het spannend vindt, dan kan je bijvoorbeeld ook eerst zittend beginnen en dan na verloop van tijd gaan staan. Ook kan je op je knieën zitten, of gaan voor een supboard met een ingebouwd stoeltje erop. Dan begint het wel steeds meer op kanoën te lijken, maar dat is ook geen enkel probleem. Wel moet je er vanuit gaan dat je een keer in het water gaat vallen wanneer je gaat suppen, maar dat is dan ook vaak wel een lekkere verkoeling op een warme zomerdag. Het is ontzettend leuk om met een grote groep te gaan suppen en om dan heerlijk met elkaar te kletsen tussendoor. Erg leuk om te doen en om van te gaan genieten samen. Toch een nieuw dingetje om uit te proberen!

Wel vergt het aardig wat energie en het is dan ook belangrijk dat je van te voren genoeg gedronken en gegeten hebt. Ga dan ook voor een goed ontbijt, zoals deze. Je kan natuurlijk ook een waterdichte ton meenemen met wat lekkers om tussendoor van te genieten.