Wat is Dierendag?

0
1022
blog placeholder

We kennen het allemaal; Dierendag. Net als Moederdag en Vaderdag heeft ook deze dag een plekje gekregen in menig gezin. Super leuk natuurlijk! Want voor ons is het dan misschien niet een echte feestdag, waarop we luxe gaan eten en mooie kleren aantrekken, maar voor de dieren is het des te leuker. Een extra snoepje, een lekker koekje, of een plastick muis. Tenslotte houden ze voor ons ook de inbrekers, muizen en andere dieren uit de tuin. En daarnaast geven ze natuurlijk heel veel gezelligheid. Maar uhm… Waar komt dat Dierendag nou vandaan?

Wat gebeurde er op 4 oktober?

Op 4 oktober 1226 overleed de Italiaan Franciscus van Assisi. ‘Wie?’, zul je nu waarschijnlijk denken. 
Sint-Franciscus bekommerde zich om zwervers, armen, planten en dieren, hij zou zelfs met ze kunnen praten. Hij had een speciale band met de Dieren. Tijdens een internationaal congres van de vereniging voor de bescherming van dieren in 1929 werd zijn sterfdag dan ook uitgeroepen tot werelddierendag.

Waarom was hij zo’n natuur-fan?
Franciscus was op jeugdige leeftijd een verwende jongen en alles ging vanzelf bij hem. Tot het geluk een keer ophield en hij ziek werd. Daarna ging hij ook nog eens twaaf maanden de gevangenis in. Later beterde hij zijn leven en begon voor de armen, de natuur en dus de dieren te zorgen, tot hij op zijn 44e jaar overleed. Twee jaar later werd hij heilig verklaard, omdat hij zo’n grote dierenvriend was geworden.

En nu?
Net als Sinterklaas, Valentijnsdag en Kerst heeft ook Dierendag steeds meer een commerciele kant gekregen in de loop der jaren. In de winkels en supermarkten worden steeds meer etenswaren en andere producten verkocht, speciaal omdat het Dierendag is. Het is dit jaar dan ook al het 76e jaar dat we Dierendag vieren en het wordt steeds populairder.

Wat is er te doen op Dierendag?
Kids for animals heeft bijvoorbeeld weer veel leuke dingen te doen rondom Dierendag. Bij Kids for Animals Harlingen/Franeker/Leeuwarden kun je bijvoorbeeld hondenkoekjes bakken met je kids. En bij Kids For Animals West-Veluwerand is er knutselmiddag voor de kinderen. Op 5 oktober is er een dierenvoer-inzamelactie voor de vergeten dieren, die het niet zo goed hebben als die van ons. Zij komen dan volop in de aandacht. 
Ook in dierenasiels wordt vaak wel iets extra’s georganiseerd, met natuurlijk als doel om de dieren, die daar vaak al lang zitten, aan een baasje te helpen.

Fijne Dierendag & vergeet de viervoeter niet!