Beter slapen? Dat doe je zo!

0
310
goed slapen

Lukt het niet om in te slapen? Word je ‘s nacht verschillende keren wakker? Sta je nog vermoeider op dan je gaan slapen bent? Dan is het duidelijk dat een slaapprobleem hebt. Misschien slaap je niet voldoende of is de kwaliteit van je slaap niet goed. Met deze tips slaag je erin om beter te slapen!

Regelmaat

Een volwassene heeft gemiddeld zes tot acht uur slaap nodig per nacht. Heb je last van vermoeidheid, sufheid, hoofdpijn, wallen onder je ogen of kan je je moeilijk concentreren? Dan heb je wellicht een slaaptekort. Je doet er dus goed aan om op tijd onder de wol te kruipen. Daarnaast is het een slim idee om regelmaat in te bouwen. Ga elke avond rond hetzelfde uur slapen zodat je lichaam hieraan gewoon wordt. Door die regelmaat zal je makkelijker en beter slapen.

Ontspanning

Voor je gaat slapen, plan je een uurtje ontspanning in. Neem een lekker warme douche, trek je favoriete pyjama en pantoffels voor dames aan en kruip met een dekentje in de zetel. Een kopje warme melk of kamillethee erbij en je zal heerlijk slapen. Neen, de tv leg je niet aan en ook je smartphone laat je aan de kant liggen. Deze schermen stralen blauw licht uit, wat de aanmaak van het hormoon melatonine vermindert. Daardoor word je minder snel moe en raakt je slaapritme verstoord. Lees liever een goed boek. Eenmaal je in bed ligt, kan je nog wat ademhalingsoefeningen doen om helemaal te relaxen. Haal diep adem en concentreer je enkel op je ademhaling. Denk aan niks anders. Adem in door je neus en uit door je mond. 5 minuutjes ademhalingsoefeningen doen of mediteren en je zal slapen als een roosje!

Omgeving

Slapen doe je in een rustige en donkere omgeving. Zorg dus voor gordijnen die je kamer verduisteren en een opgeruimde slaapkamer om helemaal tot rust te komen. De perfecte temperatuur om te slapen is 18 graden en voor wat frisse lucht laat je best het slaapkamerraam op klik staan. Op zoek naar comfortabele slaapkleding? Nachthemdjes voor dames bestaan zowel in korte als lange modellen. Zo’n nachthemd met lange mouwen is lekker warm in de winter, maar toch kan je nog comfortabel bewegen in je slaap. Wat nog cruciaal is voor een goede nachtrust? Een goede matras en een prima hoofdkussen! Een goede matras past je idealiter aan aan je lichaam en geeft je zo de nodige ondersteuning. Een goed hoofdkussen zorgt er dan weer voor dat je wervelkolom in een natuurlijke houding ligt en deze wervels zich bijgevolg ontspannen. Zo ben je zeker dat je opstaat zonder nek-, schouder- of rugklachten.