Hoe maak je van dierenfotografie een groot succes?

0
2491
fotografie huisdier

Wie weet trek je er in de lente- of zomermaanden wel regelmatig op uit om mooie landschappen te fotograferen. Of wie weet leg je wel graag dieren vast op de gevoelige plaat. Je zult misschien al gemerkt hebben dat dit niet gemakkelijk is. Sterker nog, het fotograferen van dieren wordt vaak als zeer lastig beschouwd. Gelukkig word je er dankzij onze handige tips binnen korte tijd een echte professional in!

1 – Wees geduldig

Wie dieren wil fotograferen zal zeer geduldig moeten zijn. Sterker nog, voor de ultieme foto zul je vaak uren moeten wachten. Het maakt daarbij niet of je mooie plaatjes wil schieten op de boerderij, in de dierentuin of misschien wel op de Afrikaanse savanne. Dieren zijn net als kinderen nu eenmaal niet te regisseren. Bovendien heb je bij dierenfotografie soms aardig wat geluk nodig. Geef vooral niet op, want daar heeft nog niemand succes mee geboekt. Geduld loont, ook bij het fotograferen van dieren!

2 – Focus op de ogen en breng emoties in beeld

Dieren hebben net als mensen emoties. Het is prachtig om dit op beeld vast te leggen. Je kunt een bepaalde emotie vaak goed zien wanneer je in de ogen van een dier kijkt. Ga daarom tijdens het fotograferen op oogniveau zitten. Alleen op die manier kun je de blik van een hond, kat of een ander dier opvangen. Zorg er wel voor dat de ogen scherp op beeld komen, zodat je de persoonlijkheid en emotie van het dier het beste kunt overbrengen.

3 – Kies een plek die het karakter van je huisdier weergeeft

Elk dier heeft een eigen karakter. Op een goede foto zie je dit duidelijk naar voren komen. Probeer daarom een plek te vinden die het karakter van jouw huisdier het beste weergeeft. Heb je bijvoorbeeld een hond die graag op de veranda in het zonnetje ligt? Maak dan een mooie foto op deze plek. Later zul je er met plezier op terugkijken en meteen het karakter van je trouwe viervoeter erin herkennen.

Lees ook: een onbezorgde lente met jouw huisdier

4 – Fotografeer vanuit een laag standpunt

Misschien wil je graag de wereld van jouw huisdier fotograferen. Hoe ervaart hij of zij de omgeving? Het levert een geheel nieuw en bijzonder perspectief op. Kies voor dit soort fotografie voor een zo laag mogelijk standpunt. Soms zul je daarvoor even door de knieën moeten, maar uiteindelijk is het resultaat het meer dan waard. Over het algemeen werkt een diafragma tussen de f/4 en f/8 het beste voor dit soort foto’s. Daardoor verschijnt het dier scherp in beeld terwijl de achtergrond waziger is.

5 – Kies voor een goede achtergrond

De achtergrond is zeer belangrijk wanneer het om dierenfotografie gaat. Het is misschien niet iets waar je meteen op let tijdens het fotograferen. Toch draagt dit bij aan de kwaliteit van de foto. Kies bij voorkeur voor een rustige achtergrond, omdat daarmee de focus komt te liggen op het dier. Een vieze en rommelige achtergrond zorgt voor afleiding, en dat is juist niet de bedoeling. Kortom: is het jouw droom om succesvol dierenfotograaf te worden? Wees dan geduldig, breng de emoties van het dier in beeld en kies voor een mooie achtergrond.