Zo beleef je een onbezorgde lente met jouw huisdier

0
1508
huisdier lente

Eindelijk: het is weer lente! Huisdieren vinden het zonnetje en de fijne temperatuur net zo fijn als hun baasje. Je hebt de neiging om met je trouwe viervoeter meteen naar buiten te gaan. Een heel goed idee, maar wees wel een beetje voorzichtig. De lente brengt namelijk ook een aantal nadelen met zich mee voor honden, zoals parasieten, stekende insecten en hooikoorts. Gebruik de tips in ons artikel om samen met je huisdier volop te genieten van de lente.

Haal speciale producten tegen parasieten

Warm weer betekent vaak dat het vochtiger wordt. Daardoor worden bepaalde parasieten die zich in de winter schuilhielden actief. Ze kunnen een risico vormen voor de gezondheid van je hond. Wees daarom op tijd met het inenten en ontwormen van je viervoeter. Op die manier is de hond goed beschermd tegen eventuele teken, vlooien en luizen. Bovendien kun je in verschillende apotheken en dierenspeciaalzaken producten kopen tegen parasieten. Zo is er een pilletje verkrijgbaar waarmee je hond drie maanden lang beschermd is tegen luizen en teken. Het bestaat uit een zachte vulling met leversmaak, waardoor het voor je hond een soort snoepje is. Dat is natuurlijk wel zo handig met slikken. Stop het pilletje bijvoorbeeld in het eten van de hond, en de kans is groot dat hij er niets van merkt.

Verzorg een prikwond zo snel mogelijk

Huisdieren zoals honden en katten vinden het geweldig om in de lente en zomer achter insecten aan te rennen. Helaas kunnen dieren net als mensen allergisch zijn voor de angel van bepaalde insecten. Soms kan een allergische reactie voor grote problemen zorgen, zoals zwellingen in de keel, nek of tong. Daardoor krijgt je dier ademhalingsproblemen, met alle gevolgen van dien. Het gaat natuurlijk niet lukken om je huisdier bij insecten weg te houden. Wel is het verstandig om het gedrag goed in de gaten te houden. Is je hond of kat geprikt? Haal dan zo snel mogelijk de angel uit de prikwond. Er zitten een aantal chemicaliën in waar je huisdier slecht op kan reageren. Probeer daarnaast de zwelling te verminderen door een verkoelingselement te gebruiken, zoals ijsblokjes. Hou het een paar minuten tegen de zwelling. Als het goed is wordt de plek minder opgezwollen en neemt de pijn af.

Ga bij hooikoortsaanvallen naar de dierenarts

In de lentemaanden is het weer zover: er hangen pollen in de lucht en de jeuk en niesaanvallen beginnen weer. In dat geval ben je een van de vele mensen die last heeft van hooikoorts. Wist je dat ook dieren het kunnen hebben? Wanneer ze bijvoorbeeld aan bloemen zitten kan er stuifmeel op hun vacht komen. Daardoor krijgen ze last van hun huid en gaan ze krabben. De huid gaat er op die manier niet bepaald mooier uitzien. Is dit het geval bij jouw hond of kat? Neem dan even contact op met de dierenarts om dit probleem zo snel mogelijk te verhelpen. Het is wel zo fijn dat jouw huisdier in de lente (letterlijk) goed in zijn vel zit!

Lees ook: tips voor een goede foto van je huisdier