Dit probeert jouw kat je duidelijk te maken

0
1214

Deze lieve, harige viervoeters zijn onwijs schattig en vaak onze beste vriend. Katten hebben ieder een eigen, uniek karakter wat ze zo leuk maakt. Maar van sommige gedragingen weet je niet altijd wat het betekent. De volgende dingen heeft ieder kattenbaasje zich wel eens afgevraagd. Dit artikel helpt jou je kat nog beter begrijpen.

Hallo daar!
Je loopt over straat en komt een kat tegen. Hij huppelt vrolijk achter je aan, haalt je in, laat zich vallen en rolt op zijn rug. Super schattig zo’n zacht buikje en vier pootjes in de lucht, maar wat zegt dit eigenlijk? Dit is eigenlijk nooit een uitnodiging om dat pluizige buikje te aaien. Het op de rug rollen van de kat is een vrolijke manier van “hallo!” zeggen. Wanneer je door je hurken gaat zal dat kat naar je toe komen voor een snuffel of een kopje. Wanneer je het buikje aait is de prille vriendschap weer snel voorbij.

Gek op jou
Katten kunnen je minuten lang aanstaren. Heb je iets geks op je gezicht? Staat er iets of iemand achter je? De kans is groot dat de kat je iets wil vertellen. Katten kunnen niet praten en proberen je soms, door je aan te staren, je iets te vertellen. Wanneer de kat je aanstaart met zijn oogjes half dicht en langzaam knippert is dit een teken van liefde. De kat is gek op! Vaak kijken ze dan wat dromerig uit hun ogen. Niet zo gek toch? Die dromerige blik zie je ook bij verliefde stelletjes.

Deeg kneden
Je pluizige vriend springt op de bank en staat vervolgens minuten lang het dekentje dat er ligt te kneden. Vaak spinnen katten wanneer ze dit doen. Het kneden kan betekenen dat de kat blij is. Zo ook als hij op je schootkomt en even lekker je benen kneedt. Het kan ook een gevoel van geborgenheid zijn die zijn oorsprong kent uit de kittentijd. Het kneden van de buik van de moeder stimuleerde de melkproductie. Het drinken bij de moederpoes was een veilig en liefdevol moment. Het woord “catmom” is zo opeens een stuk duidelijker. Als laatste kan het kneden ook dienen als het klaarmaken van de slaapplaats. Vroeg deden wilde katten dit om van het gras een zacht bedje te maken.

De sambastaart
Je hebt je kat vast een keer zien staan met zijn staart recht omhoog waarmee hij een soort schuddende beweging maakte. Dit ziet er heel geinig uit, maar waarom? De kat doet dit als hij super blij is om je te zien. Het geratel met zijn staart is dus van geluk. Sommige katten maken zelfs de knedende/stampende stapjes terwijl ze zo met hun staart schudden. Dubbel blij dus!

Door de wasstraat
Je kat onderwerpt je af en toe aan een grondige wasbeurt. Dit is niet omdat je vies bent maar omdat ze om je geven. Katten hechten veel waarde aan hun eigen verzorging. Wanneer ze jou proberen te verzorgen is dit dus omdat ze om je geven. Wanneer een kat zichzelf op zijn gemak gaat liggen wassen is dit een teken dat hij zich veilig voelt. Echter kan het ook wijzen op pijn wanneer de kat een specifieke plek overmatig wast. Wees hier dus alert op.

Toe aan gezinsuitbreiding? Lees hier hoe je een nieuwe kat in huis introduceert.