China Festival of Lights betovert dierenpark Emmen

0
2285
blog placeholder

                                                                     

EMMEN – Het dierenpark in Emmen is vanaf tien november tot zeven februari omgetoverd tot een Chinees lichtspektakel. Reusachtige lampionnen en adembenemende lichtsculpturen sieren het dierenpark. Bezoekers maken tijdens een avondwandeling van twee uur, op indrukwekkende wijze kennis met de Chinese cultuur. 

“Vooral de lampionnen zijn schitterend”, zegt een bezoeker. De vrouw kijkt naar de 32 lichtgevende lampionnen, die in het park hangen. De sfeervolle versiering laat langs de wandelroute een rode gloed achter. Lichtgevende beelden veranderen het hele park in een sprookje en op kleurrijke wijze brengen de beelden verschillende dieren tot leven.

De sculpturen zijn gemaakt van porselein. Bezoekers lopen langs uiteenlopende kunstwerken zoals panda’s, leeuwen, pauwen en olifanten. Het meest opvallende beeld is de geluksdraak. Deze is zeven meter hoog en honderd meter lang. De draak is het symbool van het China Festival en staat voor geluk en voorspoed.

Duizenden mensen maken de avondwandeling en dat terwijl het behoorlijk koud is. Maar de bezoekers lijken dat niet erg te vinden. “Het is erg koud, maar het is de moeite waard”, vertelt een man.

De meeste mensen staren met pretoogjes naar de verlichte dieren. En sommige maken van elk sculptuur een foto. “Ik vind het schitterend. Het is net alsof je in een museum loopt”, zegt een vrouw.

Tijdens de wandeling waan je je in China. Overal hoor je Chinese muziek en bij de kraampjes kopen bezoekers Chinese hapjes. Een man kijkt met bewondering in zijn ogen om zich heen. “Door al dat licht, ervaar je de Chinese cultuur. Het is net alsof we in China zijn”, vertelt hij.

“Het festival is een succes. Elke avond komen er meer dan duizend bezoekers naar het dierenpark. De meesten vinden het prachtig en hebben het gevoel dat ze in een sprookje terecht zijn gekomen”, legt een medewerker uit. De projectleiding heeft vanwege het succes, besloten om het festival die eigenlijk zou eindigen op tien januari, te verlengen.

In China is het lichtspektakel een oude traditie, wat elk jaar tijdens het Chinese Nieuwjaar wordt gevierd. De Chinezen geloven dat het organiseren van een festival de Goden behaagt en dat het geluk brengt.