Op welke temperatuur was je welke kleding?

0
648

De was doen, het kan nogal een opgave zijn. Dat je geen zin hebt om in elk label van de kleding te kijken of om elke keer in het boekje van de wasmachine te kijken, dat begrijpen we allemaal. Er zijn een paar standaard dingen die je zou kunnen onthouden, wat het doen van de was een stuk makkelijker zal maken. In dit artikel lees je daar meer over, dan wordt het doen van de was veel plezieriger en zal dit ook niet zo veel tijd meer in beslag nemen.

Handdoeken, doekjes, ondergoed en sokken samen wassen

Er zijn een aantal dingen die je samen kan wassen, om te zorgen dat je geen honderd aparte wasjes hoeft te draaien. Zo kan je alle handdoeken: keukenhanddoeken, gastendoekjes en badhanddoeken, samen wassen met de theedoeken, vaatdoekjes, sokken en ondergoed. Denk hierbij aan een hemd maar ook aan een onderbroek of een BH. Vergeet niet om de kwetsbare items (BH’s sowieso) in een waszakje te doen, dan slijten ze veel minder snel. Deze was kan je vervolgens draaien op 60 graden, waardoor het heerlijk schoon zal worden.

Beddengoed

Beddengoed is fijn om heet te wassen. Sommige stoffen kunnen niet heter dan 40 graden, dus het is wel handig om hiervoor even voor de zekerheid het label te bekijken. In principe kan je al het beddengoed op 60 graden wassen, waardoor je ook zeker weet dat het schoon wordt.

Sportkleding en ‘vieze’ kleding

Kleding dat wat viezer is geworden dan enkel van het dragen, bijvoorbeeld sportkleding, dien je wat heter te wassen dan normale kleding. Gooi dit niet mee in de hete was van doekjes, ondergoed en sokken, maar gooi het in een was van 40 graden. Zo zal het vuil er goed af gaan en zullen deze items ook niet al te veel slijten onder het wassen.

Normale kleding en jeans

Kleding die je maar een dag aan hebt gehad of twee dagen, en die niet echt vies zijn geworden, die kan je het beste wassen op 30 graden. Ook jouw jeans kan je het beste hierbij doen, dan slijten ze niet zo veel. Vergeet niet om de jeans om te keren, dus binnenstebuiten, zodat de wassing van de broek niet gaat veranderen. Het is handig om hier op te letten zodat de broeken niet zo snel slijten.

Gebruik de eco stand

Bijna elke wasmachine heeft ook een eco stand. Je kan er natuurlijk voor kiezen om alleen maar korte wasjes te draaien, dat is soms wel makkelijk om te doen wanneer je haast hebt, maar dit is niet zo goed voor het milieu of de portemonnee. Door wasjes op de eco stand te doen, bespaar je water waardoor jouw verbruik niet omhoog gaat en het ook beter is voor het milieu. Daarnaast is het verstandig om wasjes op te sparen en niet twee shirts te wassen. Dat is ook beter voor jezelf en de portemonnee en ook gezien de hoeveelheid wasmiddel dat je dan onnodig te veel gaat verbruiken.

Ben je met duurzaamheid bezig? Lees dan dit artikel en ga voor duurzame kleding.