Tiny living: 4 interieurtips

0
372
roomdivider

Ken je de tiny houses? Of de YouTube serie Never Too Small? Het zijn architecten, interieurliefhebbers en designers die een nieuwe manier van wonen tot leven brengen. De filosofie is “small-footprint design”. Hierbij draait het om zo comfortabel te leven, in een zo klein mogelijke woonplek. Hun tips? Wij geven je er alvast vier van mee.

Werk met dividers

In een tiny space, wil je zo veel mogelijk deuren en muren vermijden en zoveel mogelijk opbergruimte creëren. Vervang muren dus door kasten en deuren door schuifdeuren of openingen. Zo kan je je keukenkasten laten overlopen naar een boekenkast of TV-kast. Stap 1? Schrap alle muren en start van nul met een grote vierkante of rechthoekige ruimte in te delen. Deel dan de ruimte op in verschillende plekken zoals een keuken, badkamer, slaapkamer, woonruimte en werkruimte. Gebruik kasten om opbergruimte te creëren, zowel open als dicht, voor boeken, planten en mooi servies. Al je meubels kan je laten overlopen in elkaar. Denk aan een kast, zetel, tafel en bureau die allemaal vanuit één stuk zijn gemaakt.

Ga voor een minimal stijl

Breng karakter in je huis door sentimentele spullen tentoon te stellen, te investeren in mooie kunst voor aan de muur of hout te integreren in je kasten. Kies voor minimal meubels en decoratie want anders wordt een kleine plek al snel te druk. Werk met een pop of colour bij je zetel of een spatwand in je keuken. Ga voor keukens die modern zijn en vintage Scandinavische meubels. Schilder zeker je badkamer en slaapkamer in neutrale kleuren aangezien deze vaak klein zijn en weinig daglicht hebben. Daarbij reflecteren neutrale en lichte kleuren ook het natuurlijk licht, wat je een gevoel van ruimte geeft.

Comfortabele zitplekken

Zorg voor multifunctionele zitplekken, zoals een krukje dat je kan gebruiken als bijzettafel of een comfortabele bureaustoel die je als extra zitplek kan gebruiken bij gasten. Een uitklaptafel of hoge kruk die je ineen kan klappen zijn ook een must. Investeer in kwaliteitsvolle stoelen aangezien het bij tiny living vooral gaat over minder maar kwaliteitsvol! Zo vind je bij Knoll ergonomische bureaustoelen en ook interessante opslagsystemen.

Betrek de natuur

Woon je in een klein appartement, maar heb je het geluk dat je een terras, binnentuin of zicht op de natuur hebt? Zorg dan voor zo weinig mogelijk decoratie rond je ramen zodat het groene maximaal je aandacht trekt. Dit zorgt voor een gevoel van ruimte en rust, aangezien natuur vaak “grounding” kan werken. Door plantjes in de rest van het huis te verspreiden, maak je de natuur deel van je inrichting. Werk ook met grote raampartijen, lichtdoorlatende raamdecoratie en spiegels om zoveel mogelijk met natuurlijk licht te spelen.