Welke raamdecoratie past in jouw woning?

0
787
raamdecoratie

Ben je je woning (opnieuw) aan het inrichten? Dan zul je vroeg of laat een keuze moeten maken die betrekking heeft op je raamdecoratie. Voor veel mensen vormt juist dit een groot struikelblok. Je hoeft je maar even in het aanbod van raamdecoratie te verdiepen om te ontdekken dat je hierin zeer veel keuzemogelijkheden hebt. Voor iedere woonstijl is er wel een geschikte raamdecoratie te vinden maar welke raamdecoratie past in jouw woning? We gaan proberen om je op weg te helpen.

Waar moet raamdecoratie aan voldoen?

Je kunt natuurlijk een kleed of een tafellaken voor je raam hangen maar dat is waarschijnlijk niet wat je voor ogen hebt. Iedereen heeft zo zijn eisen waar raamdecoratie aan moet voldoen. Het heeft daarom zowel een decoratieve- als functionele waarde. Als we een blik werpen op het laatstgenoemde punt, is het goed om te realiseren dat je raambekleding een belangrijke barrière vormt tussen het raam en de woonruimte. Dit betekent niets anders dat je raamdecoratie een belangrijke rol kan spelen in de klimaatbeheersing van een woonruimte. De koude invloeden van buitenaf kun je voor een groot deel beperken als je hier je keuze voor je raamdecoratie op afstemt. Je energierekening en dus ook je portemonnee zullen je dankbaar zijn.

Een andere functionele reden om passende raamdecoratie op te hangen, is de mogelijkheid om de lichtinval te beïnvloeden. Gordijnen kunnen hier bijvoorbeeld uitstekend bij helpen. Zo kun je in de woonkamer inbetweens of vitrage ophangen om zo nieuwsgierige blikken buiten te houden maar volop te profiteren van het invallende licht. Voor de slaapkamer daarentegen kun je beter kiezen voor een verduisterende optie zodat je (zeker zomers) lekker door kunt slapen als het zonnetje om 05:00 uur al aan de hemel staat. Raamdecoratie kun je dus volledig afstemmen op de stijl en uitstraling van de ruimte. Hiermee komen we automatisch op de decoratieve functie van raamdecoratie. Het is hierbij goed om te beseffen dat raambekleding een versterkende werking heeft op de uitstraling van een specifieke sfeer.

Luxaflex weer terug van weggeweest

Luxaflex is een relatief oude optie in raamdecoratie. Luxaflex is namelijk al sinds 1951 in Europa op de markt. Toch werd er de afgelopen jaren niet meer zo heel veel gebruik gemaakt van luxaflex. Veel mensen associeerden Luxaflex immers met de ouderwetse horizontale jaloezieën van aluminium die in de jaren ’60 en ’70 in zo goed als ieder huishouden voor de ramen hing. Door de opkomst van andere alternatieven in raamdecoratie de afgelopen jaren was Luxaflex een beetje in het vergeethoekje geraakt. Toch is ook luxaflex de afgelopen jaren sterk doorontwikkeld en heeft het een flinke upgrade ondergaan. Je kunt tegenwoordig de keuze maken voor stijlvol vormgegeven houten jaloezieën waarbij de natuurlijke uitstraling passend is bij meerdere woonstijlen. Als je voor een iets modernere- of industriële setting gekozen hebt, kun je de keuze maken voor aluminium jaloezieën. De tijd dat Luxaflex als “ouderwetse keuze” werd gezien ligt al lang achter ons.

We hopen dat we je met deze twee raamdecoraties wat op weg hebben kunnen helpen met jouw keuze maar tegelijkertijd zijn we ons er wel degelijk van bewust dat hier zo ontzettend veel keuze in is dat jouw zoektocht vast nog niet ten einde is na het lezen van dit artikel.