Waar moet je op letten bij het kiezen van raamdecoratie?

0
1768
raamdecoratie

Misschien heb je kort geleden een nieuwe woning gekocht of is je interieur toe aan nieuwe decoratie. Raamdecoratie mag je daarbij zeker niet vergeten. Het draagt namelijk bij aan he wooncomfort, aangezien je er beter licht en meer isolatie en privacy mee creëert. Maar hoe kies je nu de juiste raamdecoratie? Wij vertellen het je in dit artikel!

Waar wil je de raamdecoratie gebruiken?

Tegenwoordig heb je de keuze uit raamdecoratie in allerlei soorten, maten en kleuren. Het is echt een ontwikkeling van de laatste jaren, waarin er steeds meer webshops zijn ontstaan die raambekleding aanbieden. Het grote aanbod kan ervoor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Probeer dit te voorkomen door kritisch te kijken naar de ruimte waarin je de raamdecoratie wil gebruiken. Hoeveel behoefte aan licht is er bijvoorbeeld in een gemeenschappelijke ruimte? Over het algemeen heb je hier veel licht nodig, waar doorschijnend textiel uiterst geschikt. Nadeel van dit materiaal is helaas wel dat je iets minder privacy hebt. Aan de andere kant is de behoefte aan privacy in een gemeenschappelijke ruimte vaak minder groot.

Cellulair scherm voor in de badkamer

De badkamer is een van de plekken in huis waar je het meeste privacy nodig hebt. Zodoende is doorschijnend textiel als decoratie hier echt niet geschikt. Je kunt beter kiezen voor een zogeheten ‘cellulair scherm’. Je kunt het vergelijken met een soort rolgordijn waarmee je voldoende privacy creëert. Toch zorgt dit materiaal niet voor een te donkere ruimte, want de lichtinval is nog steeds uitstekend. Ook interessant aan een cellulair scherm is dat het een honinggraten structuur heeft. Dit houdt kou buiten de deur en zorgt ervoor dat de badkamer altijd lekker warm is.

Privacy met shutters in de slaapkamer

Een andere ruimte in de woning waar je wil genieten van voldoende privacy is natuurlijk de slaapkamer. Het moet een fijne ruimte met voldoende licht zijn, zonder dat je buren er zicht op hebben. Verreweg de meeste mensen kiezen voor gordijnen, die je eventueel zou kunnen combineren met shutters. Deze vorm van raamdecoratie is de afgelopen jaren erg populair geworden. Shutters zijn binnenluiken met verstelbare lamellen. Met behulp van shutters kun je het licht op een bepaalde manier kantelen. Op die manier creëer je voldoende privacy én bepaal je zelf weinig of veel lichtinval.

Het voordeel van rolgordijnen

Ook met andere vormen van raamdecoratie bereik je hetzelfde effect als gordijnen en shutters. Zo vind je in veel huishoudens rolgordijnen, rolluiken of jaloezieën. Een groot voordeel van rolgordijnen is dat je het eenvoudig zelf kunt installeren. In feite heb je er alleen een accuboormachine voor nodig. Bovendien zorgen rolgordijnen ervoor dat het in de wintermaanden lekker warm is binnen.

Voldoende lichtinval met jaloezieën

Ben je toe aan wat variatie in huis? Dan zijn jaloezieën in plaats van rolluiken een goede optie. Tegenwoordig is deze vorm van raamdecoratie verkrijgbaar in allerlei soorten en maten, dus er is voor elk wat wils. Bovendien zorgen de horizontale lamellen voor optimale lichtinval binnen je woning. Tot slot heb je er vrij weinig werk aan, aangezien de lamellen heel gemakkelijk schoon te houden zijn.

Lees ook: welke lampen zijn geschikt voor de huiskamer?