Welke lampen zijn geschikt voor jouw huiskamer?

0
1757
lampen

Goede verlichting is zeer belangrijk voor de uitstraling van je woning. Zo creëer je er sfeer en warmte mee in de huiskamer. Dit is erg fijn, aangezien je waarschijnlijk veel tijd doorbrengt in deze ruimte.  Wist je dat er in totaal drie soorten verlichting zijn? In een huis vind je zowel het basislicht, het accentlicht en het sfeerlicht. Natuurlijk heb je wel een goede lamp nodig om optimaal van deze lichten te kunnen genieten. Hoe kies je de juiste lamp voor je woonkamer? Wij vertellen het je graag in dit artikel!

Gebruik accentlicht en voorkom donkere hoekjes

Een van de belangrijkste criteria voor verlichting is dat het bepaalde plekken in de huiskamer goed moet accentueren. Denk bijvoorbeeld aan een donker hoekje bij de bank waar je graag even op de laptop wil werken. Het licht dat je daarvoor gebruikt wordt ‘accentlicht’ gebruikt. Over het algemeen heb je hier geen grote lamp voor nodig. Hetzelfde geldt voor ‘sfeerlicht’, dat eveneens niet erg fel is. Kaarsen zijn hier ook erg geschikt voor. Wil je graag wat meer licht? Gebruik dan meerdere lampen tegelijkertijd.  Wanneer je een van de lampen aandoet als je woonkamer binnenkomt gebruik je het zogeheten ‘basislicht’.

Hoe verlicht je zitgedeeltes op de juiste manier?

Een woonkamer bestaat als het goed is uit meerdere zitgedeeltes. Probeer op deze plekken voldoende basislicht toe te voegen, zodat er voldoende te zien is.  Je kunt dit bijvoorbeeld doen door een of meerdere lampen met witte kappen toe te voegen. Dit geeft over het algemeen namelijk meer licht af. Laat het totale aantal lampen met witte kappen afhangen van de grootte van je woonkamer. Heb je voldoende basislicht? Voeg dan nog wat accentlicht en sfeerlicht toe. Verschillende kleine sfeerlampjes en accentlampen zijn bijvoorbeeld een mooie aanvulling op het interieur. Minstens zo belangrijk is het feit dat je altijd voldoende kunt zien wanneer je in de huiskamer aan het leren, werken of lezen bent.

Uplighter lamp en hanglampen voor het zitgedeelte

Heb je in de woonkamer een eet- of lounge gedeelte staan? Zorg er dan voor dat het goed combineert met de verlichting en dat je voldoende ziet. Een aanrader is bijvoorbeeld een ‘uplighter’ lamp. Daarbij schijnt het licht naar boven toe, waardoor je voor veel basislicht zorgt. Natuurlijk is het niet de enige lichtbron die goed past bij een eet- of lounge gedeelte in de woonkamer. Ook enkele hanglampen staan vaak erg mooi en zorgen voor al het basislicht dat nodig is.

Spotjes voor in de keuken

Hopelijk heb je inmiddels voldoende licht gecreëerd in de woonkamer. Nu is het tijd om met andere ruimtes aan de slag te gaan! Zo is het ook in de keuken belangrijk om een lamp met voldoende basislicht te hebben. Kies in dat geval voor spotjes die een ruimte goed verlichten. Het voordeel van deze vorm van verlichting is dat je ze vaak zelf in een bepaalde richting kunt laten wijzen. Tijdens het koken is het natuurlijk wel zo handig om wat meer licht te hebben.  Op die manier zie je meteen wat je op het werkblad aan het doen bent, wel zo veilig!

Lees ook: waar moet je op letten bij raamdecoratie?