Alles wat je moet weten over led verlichting

0
1111
led verlichting

Eigenlijk zou je maar twee dingen hoeven weten over led verlichting:

  • Voor dezelfde hoeveelheid licht heb je maar 10% elektriciteit nodig in vergelijking met een gloeilamp.
  • Een led lamp gaat gemiddeld 7,5 keer langer mee dan een gloeilamp.

Waar komt de ledlamp vandaan?

Led staat voor Light Emitting Diodes of lichtgevende diodes. Al in 1927 werd ontdekt dat diodes licht geven als er stroom doorheen gaat. Maar die ontdekking werd in eerste instantie alleen interessant gevonden vanuit wetenschappelijk oogpunt. Pas in 1962 werd er een ledlamp ontwikkeld die ook praktisch gebruikt kon worden. Ook daarna werd de technologie nog maar spaarzaam gebruikt. Dit had mede te maken met het feit dat het erg lang duurde tot er een diode werd gevonden die blauw licht gaf. Toen dat in 1990 lukte was de weg vrij voor de ledlamp voor algemene toepassingen omdat alle kleuren nu konden worden gecombineerd. Dit betekende het feitelijke einde van de lange geschiedenis van de gloeilamp.

De voordelen van de ledlamp op een rijtje

Dat led verlichting veel energie bespaart en wel 50.000 branduren mee gaat, wist je inmiddels al, maar er zijn nog meer voordelen:

1. Ledlampen worden niet warm

Het is natuurlijk prettig dat jij je vingers letterlijk niet zal branden aan een led-lamp. Uiteraard is het ook een groot voordeel op het gebied van brandveiligheid. Denk maar eens aan kerstverlichting en andere gelegenheden waarbij veel licht wordt gebruikt en via gloeilampen erg veel hitte vrijkwam.

2. Schokbestendig

In tegenstelling tot gloeilampen kunnen led-lampen wel tegen een stootje. Ze zijn gemaakt van schokbestendig materiaal. Het is niet te bedoeling dat je ze laat vallen om dit te testen, maar ze gaan beslist niet snel kapot. Ze zijn ook geschikt als verlichting in de tuin.

3. Veilig licht

Zoals bij alle nieuwe ontwikkelingen is er een periode geweest dat er twijfels waren over het licht van een led-lamp. Is het licht net zo veilig als dat van de vertrouwde gloeilamp? Het antwoord is ondubbelzinnig: ja. Het licht bevat geen UV of IR straling, welke ongezond kunnen zijn voor de mens.

4. Geen opwarmtijd

Heb jij er ook zo’n hekel aan als die ouderwetse tl-buis eerst moet opwarmen en dat dit met het nodige geflits gepaard gaat? Wist je trouwens dat tl-licht ook altijd een trillende lichtopbrengst geeft en die de ogen vermoeid maakt. Een ledlamp heeft geen opwarm tijd nodig en geeft een continue lichtopbrengst.

5. Led-lampen zijn retrofit

Deze moderne lampen zijn zo gemaakt dat ze passen in bestaande armaturen. Dat geldt voor armaturen die waren bedoeld voor gloeilampen maar ook voor tl-bakken. Een ledlamp kan je dus zowel thuis als zakelijk gebruiken.

6. Milieuvriendelijk

Bij de productie van led-lampen komen veel minder schadelijke stoffen vrij dan bij de fabricage van andere lichtbronnen. Daarnaast gaan deze lampen natuurlijk vele jaren langer mee, een win-win situatie voor het milieu.

Nu weet je ineens toch veel meer over led-lampen, maar uiteraard is er nog veel meer. Kijk maar eens wat een echte lampenspecialist te bieden heeft op dit gebied.