Verlichting in de tuin

0
1241
verlichting tuin

Verlichting mag niet ontbreken in een tuin. Het kan functioneel of sfeerverhogend zijn. Een goed verlichtte tuin verlengt het buitenseizoen en schrikt inbrekers af.

Het maken van een lichtplan

 

Maak bij het ontwerpen van een nieuwe tuin of bij het veranderen van een bestaande tuin een lichtplan. Met verlichting kan diepte in de tuin worden gecreëerd en blikvangers kunnen worden geaccentueerd. Naast sfeerverhogend kan verlichting ook functioneel zijn zoals bijv. naast een oprit, of als trapverlichting. Een goed verlichtte tuin schrikt ook inbrekers af. Houd bij het maken van een lichtplan ook rekening met de gebruikers van de tuin zoals spelende kinderen of evt. rondlopende huisdieren.

Maak een schets van de tuin en bepaal op welke plaatsen de verlichting moet komen. Dit kunnen tuinpaden of een terras zijn maar ook een vijver, ornament, muur, schutting, boom of beplanting. Zichtlijnen zijn belangrijk. Als het leven zich in de zomermaanden vooral buiten afspeelt dan is de zichtlijn vanaf het terras de tuin in belangrijk. Maar op dagen met minder mooi weer en in het winterseizoen is de zichtlijn vanuit huis belangrijk.

Een goed opgebouwde verlichting houdt de tuin in balans. Dit houdt in dat de hele tuin in het donker zichtbaar is. Dieptewerking ontstaat door contrast. Dit houdt in dat er naast verlichtte plekken ook donkere plekken zijn. Gebruik niet te veel of te felle verlichting voor het terras anders valt de rest van de tuin niet meer op. Het is beter om een element achter in de tuin feller te verlichten zodat de hele tuin interessant is om naar te kijken. Zorg voor afwisseling in de verlichting. Gebruik fel en groot maar ook klein en zacht licht. Laat de lichtbronnen in verschillende richtingen schijnen, van boven naar beneden en andersom, diagonaal, zijwaarts of helemaal rondom.

Armaturen

 

Als het lichtplan klaar is kunnen de armaturen erbij worden gezocht. Er wordt vaak gekozen voor armaturen van gecoat aluminium, cortenstaal, natuursteen en hout. Afhankelijk van het soort armatuur is er verschil in het verspreiden van het licht. Bomen en andere grote objecten kunnen van onderaf worden verlicht met een spot. Paaltjes verspreiden het licht rondom en worden daarom gebruikt langs een pad of oprit. Een goed verlicht pad of oprit heeft aan beide kanten verlichting. Plaats op elke meter een armatuur. Voor sfeerverlichting is af en toe een armatuur langs het pad voldoende.

Wandarmaturen zijn geschikt voor de verlichting van een schutting of muur. Met een spot wordt de aandacht gericht op één element. Geïntegreerde verlichting is geschikt voor subtiele verlichting van randen langs vlonders of een terras.

LED verlichting wordt veel gebruikt als tuinverlichting . Het is duurder in aanschaf maar dit wordt weer gecompenseerd omdat LED verlichting energiezuinig en duurzaam is.

Schoonmaken van de verlichting

 

Om te voorkomen dat de armaturen groen worden moeten ze regelmatig worden schoongemaakt. Er zijn speciale onderhoudsmiddelen te koop maar warm water met zeep voldoet ook.

Het aanleggen

 

Armaturen op 12 volt kunnen gemakkelijk door de doe-het-zelver worden aangelegd. Vanwege de lage spanning hoeft de kabel niet zo diep te worden ingegraven. Bij armaturen op 220 volt kan beter een elektricien worden ingeschakeld.