Reisbestemming Oslo, de hoofdstad van Noorwegen

0
1064
blog placeholder

Oslo is de hoofdstad van het Koninkrijk Noorwegen en tevens de grootste stad van het land. Er wonen in Oslo 575.500 mensen (cijfers uit 2008).

Volgens de overlevering werd Oslo in 1049 na Christus gesticht door Koning Harald Hardrade. Archeologisch opgravingen hebben echter een christelijke begraafplaats blootgelegd welke 50 jaar vroeger is gedateerd. Oslo is in werkelijkheid dus ouder. De stad is hoofdstad van het land sinds de heerschappij van Koning Hakon V (1299-1319). Nadat een grote brand de stad in 1624 voor het grootste deel had verwoest, werd het een stuk naar het westen weer herbouwd. De Deens-Noorse Koning Christian IV hernoemde de nieuw gebouwde stad Christiana (of Kristiana). De originele naam, Oslo, werd in 1925 weer in ere hersteld.

Er is in Oslo altijd wel iets te doen met door een afwisselend aanbod van festivals, concerten, tentoonstellingen, theater, nachtleven en nog veel meer. Daarnaast heeft Oslo meer dan 50 musea om te bezoeken. Eén van de bekendste is ongetwijfeld het Munch-museum, beroemd om het schilderij “De Schreeuw”. Er is een uitgelezen verzameling aan uitstekende restaurants, waaronder enkelen met vijf sterren. Er kan onder meer gekozen worden tussen typische ouderwetse Noorse schotels met veel vis, eland en rendier. Verder zijn er gerechten uit vrijwel de gehele wereld verkrijgbaar.

Eén van de belangrijkste kenmerken van de stad is echter dat het de thuisbasis is van het Centrum voor de Nobelprijzen. Bezienswaardigheden zijn het Akershus en het Koninklijk Paleis.

Voor mensen die van winkelen houden is er werkelijk alles te koop. Er zijn grote winkelcentra, warenhuizen, boetieks, antiek winkeltjes, vlooien markten en ateliers. Men moet hierbij wel beseffen dat vrijwel alles in Oslo aan de dure kant is.

De winter is een prima jaargetijde om de stad te bezoeken. Oslo biedt ruim 2.000 kilometer aan goed onderhouden cross-country ski routes waarvan er velen na zonsondergang zijn verlicht. Tevens bestaat er de mogelijkheid voor alpino skiën en om te schaatsen.

Oslo heeft warme zomers met gemiddelde temperaturen van 20 tot 22 graden Celsius, met minima van ongeveer 12 graden Celsius. Het voorjaar en de herfst zijn over het algemeen fris. De winters zijn koud en gaan samen met veel sneeuw. De temperatuur ligt dan tussen de -7 en -1 graden Celsius.

Oslo kan worden bereikt middels Gardermoen Oslo Airport. Het openbaar vervoer is geregeld per metro, tram, bus en veerboot. De kaartjes systeem biedt de mogelijkheid om deze vormen van openbaar vervoer onderling te gebruiken.

De internationale toegangscode om naar Noorwegen te telefoneren is +47, de code voor Oslo is 2.