Hier moet je op letten voordat je er met de camper op uit trekt

0
1070
ford transit camper

Ben jij ook zo toe aan vakantie? Geen wonder, we zitten immers alweer bijna een jaar voornamelijk thuis met zijn allen. De mogelijkheden om er even tussenuit te gaan waren het afgelopen jaar behoorlijk beperkt. En voorlopig lijken we ook in 2021 nog niet volledig vrij op vakantie te kunnen.

Tenzij je de gelukkige bezitter bent van een mooie Ford Transit of andere camper natuurlijk. Want dan kun je je eigen vakantiewoning gewoon met je meenemen en heb je veel meer vrijheid. Je bent niet afhankelijke van de hygiëne in vakantiehuisjes of van contact met andere mensen. In dit artikel lopen we alles na voor een geslaagde vakantie met de camper. Van je Ford Transit vloermatten tot de juiste papieren voor onderweg.

Begin bij de basis

Zorg dat je op tijd begint met het nalopen van de camper, zodat je ruim voordat je vertrekt vakantieklaar bent. Zo heb je eventueel nog de tijd om te bestellen wat je nog nodig hebt. Loop allereerst de camper op het oog grondig na. Zijn er onderdelen versleten en aan vervanging toe? Zeker wanneer je de camper al een tijdje niet gebruikt hebt kan dit het geval zijn. Vergeet ook de minder opvallende onderdelen niet, zoals de vloermatten. Zijn die versleten en aan vervanging toe? Nieuwe vloermatten kopen is zo gebeurd, maar het zorgt wel voor extra comfort, veiligheid en een fraaiere uitstraling onderweg.

Daarna is het tijd voor de andere checks. Net als bij een auto controleer je de vloeistoffen: oliepeil en ruitenwisservloeistof. Vervolgens check je de bandenspanning, die bij een camper doorgaans wat hoger is dan bij een auto. Daardoor kun je niet bij elk tankstation terecht voor een pomp die met deze hogere druk overweg kan. Toch is het noodzakelijk om te zoeken naar een garage of tankstation met een geschikte pomp. Door het grote gewicht van de camper is het des te belangrijker dat de spanning op orde is.

Over banden gesproken: is het profiel minder dan 1,6 millimeter of zijn er beschadigingen aan de banden? Dan is het tijd voor vervanging. Het advies is om je banden iedere zes jaar sowieso te vervangen, of je er nu veel of weinig mee hebt gereden. Dat is omdat het rubber van de banden slechter wordt en het risico op een lek of klapband toeneemt.

In de camper

Ga bij het inladen van de camper logisch en methodisch te werk. Net als bij boodschappen in de tas doen geldt: zware spullen onder, lichte spullen boven. Zorg dat er geen losse spullen in de camper blijven liggen die tijdens het rijden of een plotselinge stop kunnen gaan rondzwerven. Voorkom ook dat spullen ergens uit of vanaf vallen, waarbij ze schade kunnen veroorzaken aan kwetsbare oppervlakken zoals aanrecht, gootsteen of fornuis.

Vergeet ook de standaard autovoorzieningen niet, zoals een gevarendriehoek, veiligheidshesjes, noodhamertje, blauwe parkeerschijf, navigatie en reserveband. En natuurlijk je rij- en kentekenbewijs. Check voordat je op pad gaat ook altijd of je de groene kaart in de camper moet hebben in het land waar je naartoe gaat.