Hoezo lezen (heel) goed voor je is

0
1178

Je houdt ervan of je hebt er een hekel aan: lezen. Uit onderzoek is gebleken dat steeds minder mensen een boek voor zich pakken om te gaan lezen. Dat is zonde; lezen heeft namelijk veel positieve effecten. Lezen zorgt voor rust in jezelf, je kunt er beter door slapen en deze individuele bezigheid heeft niet alleen voordelen voor jou maar ook voor je omgeving. Lezen is dus een hobby die helaas steeds minder populair wordt. Wat maakt het lezen zo goed voor je? En hoe kan ik mezelf er toe aanzetten om ook te kunnen lezen?

Waarom lezen steeds minder mensen?

Het dalende aantal mensen ligt vooral in de leeftijdscategorie van jongeren en jongvolwassenen. In 10 jaar tijd is een daling van meer dan 20% ontstaan bij de tieners en voor de jongvolwassen is dat meer dan 30% (!). Veel jongeren zitten liever op de sociale media dan achter een boek. De veranderende interesse van tieners is daarom ook de hoofdoorzaak van het dalende aantal dat leest. Dat is erg zonde, en daarom zijn er ook veel acties om jongeren aan te moedigen om te gaan lezen.

Positieve effecten van lezen

Mensen die elke week een paar uur de tijd nemen om een boek te gaan lezen, hebben meer focus en concentratie. Daarnaast zorgt lezen ervoor dat je hersenen aan het werk moeten. Ze zorgen immers voor het opnemen van nieuwe informatie. Door deze concentratie word je scherper en wordt je geheugen beter. Natuurlijk krijg je er ook een betere leesvaardigheid van en een rijkere taal. Dat zijn twee vaardigheden die op veel gebieden worden vereist. Ook voor de persoon die houdt van gezelligheid en sociale evenementen, is lezen een goed hulpmiddel. Lezers zijn meer betrokken bij andere mensen en hebben minder moeite om de gevoelens van anderen te begrijpen. Dus ondanks dat het een individuele bezigheid is, heb je er op sociaal niveau ook veel plezier aan!

Hoe zorg ik ervoor dat ik vaker lees?

Ten eerste, zoek een goed boek. Niets is meer ontmoedigend dan het lezen van een boek dat je eigenlijk niet interesseert. Ga naar een bibliotheek en neemt desnoods meerdere boeken mee. Vind je een bepaalde schrijver heel goed en literair schrijven? Zoek dan meer van hem of haar. Of kijk naar bepaalde onderwerpen waar je veel interesse in hebt. Hoe meer interesse je ergens in hebt, hoe makkelijker het voor je zal zijn om geconcentreerd en aandachtig te kunnen blijven lezen. Stel doelen in die voor jou haalbaar zijn. Als je niet zo een grote lezer bent, is het niet verstandig om elke week twee boeken te willen lezen. Zorg daarnaast voor een routine. Lees je graag in de avond? Maak dan elke avond om 21:00 tijd voor lezen. Vind een fijne en comfortabele plek waar je gerust een halfuurtje kunt zitten.

Het beste uit lezen halen

Van tevoren moet je goed kijken met welk doel je leest. Als dit informatief is, is het niet noodzakelijk dat het boek literair hoog geschreven is. Als je leest om te amuseren, moet het boek spannende of grappige momenten bezitten. Als je na twintig bladzijden nog steeds met tegenzin een boek leest, wordt er aangeraden om een nieuw boek uit te zoeken. En als laatste: als je eenmaal veranderd bent in een boekenwurm, weet dan wanneer je moet stoppen. Fanatiek lezen kan namelijk ook zorgen voor uitstelgedrag op andere terreinen.