Zwangerschapstest, hoe doe je dat?

0
1093
blog placeholder

Over de kwaliteit van zwangerschapstesten kan ik kort zijn. Alle testen meten het HCG hormoon op basis waarvan een zwangerschap kan worden vastgesteld of uitgesloten. Er zitten echter wel verschillen tussen de kwaliteit van zwangerschapstesten. De zwangerschaptesten die goed uit de testen naar voren komen is o.a. de zwangerschapstest van de Etos, deze kost op het moment (2009) ongeveer 8 euro, en de zwangerschapstest van het Kruidvat. Ook deze zwangerschapstest is goedkoper dan 8 euro.

 

Hoe weet je of je zwanger bent en hoe werkt een zwangerschapstest?

Een embryo maakt een hormoon aan wat HCG genoemd wordt. Dit hormoon wordt uitsluitend aangemaakt door embryo’s. Een zwangerschapstest meet daarom of dit hormoon in je urine aanwezig is. Je moet wel overtijd zijn om dit hormoon te kunnen meten. De kans is zeer klein dat een embryo al voldoende HCG heeft aangemaakt voordat je overtijd bent. Volg dus zorgvuldig de adviezen in de bijsluiter van een zwangerschaptest op.

 

Zwangerschapstest, betrouwbaarheid

Een goede zwangerschapstest is in principe betrouwbaar als je de gebruiksaanwijzing zorgvuldig opvolgt.

 

Vals positieve uitslag zwangerschapstest, kan dat?

Een vals positieve uitslag kun je alleen verwachten als je heel kortgeleden zwanger geweest bent en het HCG hormoon nog niet uit je lichaam verdwenen is. Dit komt wel eens voor bij bijvoorbeeld buitenbaarmoederlijke zwangerschappen. Een vruchtje kan dan in principe al overleden zijn, maar het HCG wat het produceerde kan nog in het lichaam aanwezig zijn. Dit zijn uitzonderingen. Over het algemeen genomen is het zo dat indien HCG gemeten kan worden, dat de zwangerschap gewoon in tact is en zich zal voorzetten.

Vals negatieve uitslag, kan dat?

Een zwangerschap kan een negatieve uitslag geven terwijl er toch sprake is van een zwangerschap. Dit komt voor als je te vroeg test, dus voordat het HCG gemeten kan worden door de test. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here