Zwanger: eerste symptomen zwangerschap

0
956
blog placeholder

Je lichaam verraadt de eerste symptomen van een zwangerschap, die optreden als het gevolg van hormonale veranderingen. Hoe herken je de eerste symptomen?

Eerste symptomen zwangerschap

De eerste symptomen van de zwangerschap treden rond de derde en vierde week op. Je lichaam gaat namelijk aan de slag om hormonen aan te maken, zoals progesteron en oestrogeen. Deze hormonen bereiden het lichaam voor op de zwangerschap en zorgen ervoor dat het lichaam het embryo niet als een indringer ziet, maar juist beschermt.

Menstruatie blijft uit

Het eerste symptoom is natuurlijk het uitblijven van de menstruatie. Als een bevrucht eitje zich in de baarmoeder nestelt, dan scheidt het een hormoon uit dat de menstruatie stopt.

Misselijkheid

De misselijkheid begint rond de verwachte menstruatie: soms een paar dagen eerder. De misselijkheid keert mogelijk in vlagen terug. De oorzaak van deze misselijkheid is de vertraagde werking van de spijsvertering, omdat het zwangerschapshormoon progesteron wordt aangemaakt. Er kan ook sprake zijn van een verminderde eetlust.

Verder hebben zwangere vrouwen vaak een afkeer van sigaretten, alcohol, thee en koffie.

Gevoelige borsten

Je borsten kunnen gevoeliger zijn en gespannen aanvoelen door de aanmaak van de hormonen progesteron en oestrogeen. Ze zwellen ook op. Deze symptomen treden ongeveer twee weken na de innesteling van de bevruchte eicel op. 

Vermoeidheid

Een ander symptoom van zwangerschap is dat je eerder moe bent. Je hebt meer slaap nodig dan normaal. De vermoeidheid verdwijnt rond de zestiende week van de zwangerschap, maar kan in de laatste drie maanden juist weer de kop opsteken.

Pijn in de onderbuik

Als de baarmoeder groter wordt, rekken de banden aan je bekken mee. Daarom kan er pijn in de onderbuik optreden. Deze eerste symptomen zijn vrij snel waar te nemen na de bevruchting.

Vaker plassen

Tijdens je zwangerschap klopt je hart sneller om meer bloed naar de baarmoeder te pompen. De nieren produceren meer urine als gevolg van de extra bloedtoevoer. Bovendien kan de opzwellende baarmoeder de blaas in de weg zitten.

Emotioneel

Zwangere vrouwen zijn over het algemeen labiel aan het begin van hun zwangerschap, als gevolg van hormonale veranderingen. Ze raken sneller geïrriteerd en hebben last van huilbuien en stemmingswisselingen.

 Geen symptomen zwangerschap: wat nu?

Er zijn ook vrouwen die helemaal geen symptomen hebben en de eerste weken van de zwangerschap doorkomen zonder hoofdpijn, spugen en duizeligheid. Het is geen reden tot bezorgdheid.  Soms duurt het namelijk een tijd voor de symptomen van zwangerschap optreden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here