Zuid-Afrika; geschiedenis van de Apartheid

0
891
blog placeholder

De term apartheid is een Zuid-Afrikaans woord. Het woord spreekt voor zichzelf. Het werd omschreven als rassenscheiding en in 1948 officieel geïntroduceerd toen de blanke rascisten aan de macht kwamen. Maar de werkelijke afscheiding van zwart en blank ligt al veel verder terug in de geschiedenis.

Kolonialisme

Europesche landen maakten van veel Afrikaanse landen kolonieën om hun macht uit te breiden en de grondstoffen uit deze landen te gebruiken. Ze bezetten grote delen van Afrika, maakten de oorspronkelijke bewoners tot slaaf of rechteloze. Soms werden ze vermoord De Europeanen zagen zichzelf als het superieure ras. Ook werden op veel plaatsen de Europese cultuur en religie opgedrongen aan de Afrikanen.
Aan het begin van de 19e eeuwwordt de onderdrukking van de zwarte Afrikaanse bevolking geïntensiveerd door Groot-Britannië. De Zuid-Afrikaanse Commisie Nativ (over de oorspronkelijke bewoners) moest een beleid bepalen en vaststellen voor de rassen in de provincies Natal, Oranje Vrijstaat, de Kaapkolonie en Transvaal. Dit werd de Native Administration Act van 1927 en hier werd de basis gelegd voor de Apartheid.

Officiële Apartheid 1948

In 1948 kwam in Zuid-Afrika de Boeren Nationalistische Partij aan de macht. De meeste van deze mensen waren Nederlanders die naar Zuid-Afrika en Namibië waren geëmigreerd. Deze Nationalisten sympatiseerden in de Tweede Wereldoorlog met de Nazi’s. Ze waren dan ook tegen elke betrokkenheid aan de kant van de Britten om tegten Duitsland te vechten. De meerderheid van de Afrikaanse blanken stond achter het beleid van deze partij. De nationalisten waren sterk beïnvloed door het Calvinistische denken. Dat wil zeggen dat ze de leer van Johannes Calvijn over de uitverkiezing en verwerping van mensen door God. Met deze theologie verklaarden ze tevens de zogenaamde superioriteit van het blanke ras. Deze rascistische regering verdeelde de inwoners van Zuid-Afrika in drie soorten: blank, zwart en gekleurd. En voor deze groepen maakten ze verschillende wetten.
De inheemse bevolking werd verdreven uit verschillende gebieden en ondergebracht inspeciaal voor hen bedoelde gebieden. Hun Zuid-Afrikaanse staatsburgerschap werd ingetrokken en ze kregen een zogenaamd Homeland staatsburgerschap. Zo werden ze vreemdeling in hun eigen land, werden massaal onderdrukt en hadden vrijwel geen rechten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here