Zorg voor je hart

0
1144
blog placeholder

In een ideale wereld zouden hartziekten, waar elk jaar duizenden mensen aan sterven, geen levens te vroeg beéindigen. Het hart zou trouw zijn werk blijven doen zodat velen van ons 100 jaar oud zouden worden.
Het hart is ontworpen om minstens 70 jaar mee te gaan of volgens sommige experts zelfs 120 jaar
Deze vuistgrote pomp bestaat uit spieren, zenuwen en bloedvaten en wordt helaas al te vaak vernielt door dagelijkse lekkernijen en verleidingen zoals vet eten, uren televisie kijken en een stressvol leven.

Wilt u weten waar uw hart tot in staat is? Kijk dan eens naar de inwoners van Okinawa.
Op dit eiland is per 10.000 mensen er 35 ouder dan 100. In Nederland en Belgié zijn dat er maar 13 a 14.
De mensen van Okinawa hebben levensstijl waarin sereniteit en spiritualiteit, voldoende beweging en voeding met weinig verzadigde vetzuren en veel fruit, groente, soja eiwitten en vis centraal staat.
Daardoor is het sterfte cijfer te gevolge van hart en vaatziekte veel lager.

Medische onderzoeken lieten zien hoe zulke prestaties mogelijk waren.
De “oudjes” hadden een opvallend gezond hart en slagaders. Ze hadden een laag cholesterolgehalten en weinig stress.
Volgens onderzoekers bleek de gezonde leefwijze van de inwoners van Okinawa voor 80% verantwoordelijk voor hun gezondheid, de genetische aanleg slechts voor 20%.
Als wij de levensstijl van de inwoners van Okinawa zouden overnemen dan zouden volgens onderzoekers veel cardiologen zonder werk komen te ziten.

Ons hart is tegenwoordig voortdurend in gevaar, ondanks alle ontwikkelingen op medisch gebied.
Wetenschappers hebben bepaalde genen geíndentificeerd die verband kunnen houden met hartinfarcten in families waar hartziekte veel in voorkomen.
Ook word er steeds meer bekend over welke chemische cocktails het risico op een hartinfarct kunnen verkleinen, door het cholesterolgehalte laag en de bloeddruk constant te houden.
Toch krijgen er elk jaar honderdduizenden mensen een hartinfarct. Velen van hen sterven helaas nog voordat ze in het ziekenhuis zijn. Hart- en vaatziekten zijn nog steeds een van de belangrijkste doodoorzaken.
Hart- en vaatziekten, waaronder ook beroertes horen, zijn verantwoordelijk voor ongeveer 1 op de 3 sterfgevallen. Hoewel het aantal doden wel afneemt, neemt het aantal mensen met een hartaandoening wel toen.
Veel mensen zijn zich niet bewust van het risico dat ze lopen.

Hoe is dit in de 21ste eeuw nu mogelijk?
Dat komt omdat we ondanks alle kennis ons hart met weinig respect behandelen.
Onze leefstijl vormt een grote bedreiging, veel mensen eten te veel en bewegen te weinig. Daardoor zijn er veel mensen met een overgewicht.
Vaak maken we de verkeerde ongezonde voedings keuze en bederfen ons lichaam met slechte vetten en koolhydraten en vergeten de goede vetten, voedingsvezels en antioxidanten die we wel nodig hebben.
Ons hart en bloedvaten zijn niet bestand tegen de eisen van de 21ste eeuw. De hartspier moet continu zuurstofrijk bloed aangevoerd krijgen. Als de wand van die bloedvaten aangetast worden door plaque die cholesterol bevat en het bloedvat dichtslibt ontstaat er een acuut zuurstoftekort in het hart. Nog ergens is het als het zieke bloedvat verstopt raakt door een bloedstolsel, als dat gebuert sterft de hartspier snel af en dat leidt tot een hartinfarct, hartfalen of zelfs tot de dood.

Ondanks dat vrouwen minder risico lopen, zijn hartziekten niet alleen ‘mannenziekten’.
Bijna 1 op de 6 vrouwen sterft aan een hartziekte. Erger is het feit dat ,ondanks er meer vrouwen sterven aan een hartziekte dan aan borstkanker, vrouwen zich meer zorgen maken over borstkanker.
Er zijn 2 hardnekkige nythen die nog altijd stand houden.
             1. Alleen mannen kunnen hartaandoeninge ontwikkelen.
             2. Alleen vrouwen op hoge leeftijd lopen risico.
In de werkelijkheid is dat heel anders.

In nederland is 45% van de sterfgevallen door een hartziekten, vrouw
Veel vrouwen beseffen niet dat ze risico lopen. Volgens een recent brits onderzoek vindt slecht 25% van vrouweneen hartziektende grootste bedrieging voor hun levensverwachting, terwijl 40% vindt dat kanker de grootste bedreigin is.

Vrouwen moet praten met hun huisarts over welke risico’s ze lopen.
Verder kunt u met kleine maatregelen veel doen, eet verstandig, beweeg voldoende en probeer de hoeveelheid stress in uw leven te beperken.
Probeer schommelingen in het gewicht te vermijden.
Heeft u twijfels, bespreek die dan met uw arts.

Aan het einde van 2004 werd een onderzoek gehouden onder 30.000 mensen. Dit onderzoek toonde aan dat 90% van de hartinfarcten veroorzaakt worden door 9 risicofactoren. 5 Daarvan hebben alleen maar te maken met onze keuze voor onze levenstijl, roken, stress, een zittend leven, te weinig groente en fruit en – wellicht het meest verrassend – het niet drinken van alchehol. De 4 andere factoren zijn medische, maar ook die hebben te maken met onze leefwijze.
Het gaat hierbij om een hoog cholesterolgehalte, hoge bloedruk, diabetes en zwaarlijvigheid.
Het belangrijkste aan het onderzoek is dat het is gedaan in 52 landen bij mannen en vrouwen van alle leeftijden, rassen en sociaaleconomische achtergronden.
Het onderzoek toonde aan dat een hartinfarct bij een arme vrouw uit amsterdam door dezelfde risicofactoren wordt veroorzaakt als bij een rijke man uit tokio. Weinig beweging, verkeerde voeding en veel blootstelling aan stress zijn de meest voorkomende oorzaken.

Wacht dus niet op een doorbraak in de wetenschap om uw hart te redden. Het aannemen van een gezonde levensstijl kan een positief effect hebben op alle medische oorzaken van een hartinfarct.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here