Zomer van de zwoerd

0
1036
blog placeholder

Na driekwart jaar keihard knallen in de fitnesszaal was ik nog nooit zo fit. Biceps, triceps en nog meer van die dingen, ze kwamen allemaal aan de beurt. Een scherp oog kon zelfs de flauwe contouren van een sixpack ontdekken. Tot de zomer kwam; de zomer van de zwoerd. Een zomer waarin mijn lichaam werd verwoest door de combinatie van speklappen en bier. Zelfs het scherpste oog zal nu geen blokjes meer op mijn buik terugvinden.

Op het eerste gezicht lijkt een speklap zo’n onschuldig stukje vlees. Door de ronde vormen en zachte roze en witte kleuren lijkt het compleet ongevaarlijk, schattig bijna. Maar bij veel speklapgebruik bestaat het risico dat je lichaam de ronde vormen van het vlees overneemt, mijn buik als belangrijkste getuige.

Niet dat ik daar wakker van lig, want vlees is lekker. En dan vooral vlees van de barbecue. Het feest begint al met het aansteken. Daarbij is het van belang dat de aanmaakblokjes strategisch worden gepositioneerd en dat er een goed afgewogen verdeling van kolen en briketten tot stand komt. Pas als de kolen witheet zijn, kunnen de speklappen op het rooster. 

En dan komt de speklap tot leven, dan wordt het oorlog op de barbecue. Het beest in het stuk varken komt los. Vetdruppels ontsnappen aan het speklapje en glijden langzaam tussen de spijlen van het rooster door, richting de hete kolen. Sissend gaan de kolen het gevecht met het vet aan, dikke blauwe rookwalmen komen omhoog vanuit het oorlogsgebied. Maar ik win de slag op het moment dat de speklap op mijn bord ligt.

Om tot deze ideale speklapbeleving te komen, zijn een aantal factoren van belang. Bak speklappen bijvoorbeeld alleen op de kolenbarbecue en niet in de koekenpan of zelfs op een gasbarbecue. De kolendampen van een authentieke barbecue zijn essentieel om de speklap perfect op smaak te krijgen.

Gooi niet zomaar wat speklappen in het winkelwagentje, want ze zijn niet allemaal even smakelijk. De ‘Speklap van het Jaar’ is nog niet verkozen, maar tot die tijd zijn de gemarineerde rechte Zeeuwse speklappen een persoonlijke favoriet. Gemarineerde of gekruide lappen zijn sowieso aan te raden. Vergeet ook niet genoeg bier koud te zetten tegen de dorst die door de rokerige zoute smaak ontstaat.

Tot slot het belangrijkste van alles……….zwoerd. De aanwezigheid van zwoerd op het spek is een absolute vereiste. De dikke witte rand ontstaat uit de huid van het varken en wordt heerlijk knapperig als het lang genoeg op de barbecue ligt. Een speklap zonder zwoerd, is geen speklap! Eet smakelijk!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here