Zelf een koude kas bouwen

0
1019
blog placeholder

Waarom een koude kas

Er zijn meedere redenen om een kas te willen in de tuin. Sommige planten komen bij ons niet snel genoeg op het punt van bloeien om een redelijke oogst op te leveren voor de vorst weer invalt. Andere planten zou je graag al in het vroege voorjaar buiten planten, maar zijn gewoon te vorstgevoelig. Tenslotte kan je sommige planten pas zaaien bij een gemiddelde temperatuur boven e plusminus 10 graden. In al deze gevallen is een kas in de tuin handig.

Waarom een kasje bouwen?

Het kasje wat ik hier beschrijf is snel te bouwen (binnen 2 uur moet het geheel staan, als je alles klar hebt liggen, heb je het geheel in een half uur klaar). Omdat er geen enkel onderdeel vast geschroefd, gelijmd of getimmerd wordt, kan deze kas ook binnen de kortste tijd weg gehaald worden. Ideaal dus om in het vroege voorjaar je planten op te kweken, en na half mei weer weg te halen.

De basis

Deze kas bestaat effectief uit 2 gestapelde dwarsmuurtjes, waar een stuk folie overheen gespannen is. Dus wat je nodig hebt is: Een stuk plastic folie van 3*2 meter, 4 latten van 2 meter, een stuk of 30 bakstenen of wat betonbalkjes, wat tape en een spade. Leg de bakstenen op elkaar, tot je 2 muurtjes gevormt hebt van 1 meter lang. De buitenkant van deze muurtjes moeten 2 meter uit elkaar staan. Dit is de basis van de kas.
Leg het stuk folie plat op de grond. Aan beide kanten van het folie, aan de zijde van 3 meter lang, leg je twee latten neer. Vouw het folie er overheen, zodat het folie 5cm overlap met zichzelf heeft. Tape het folie aan zichzelf vast. De lat heeft nu aan beide zijden een flap van 50cm, en is ingevangen in het folie. Dit wordt het dak van de kas.

Afdichten

Leg de andere twee latten dwars op de muurtjes, beiden aan de uiterste zijden van de muurtjes. Deze latten houden het folie omhoog. Nu leg je een zijde van het folie met een lataan de ene kant van beide muurtjes. Graaf de lat iets in. Trek nu het folie met de andere lat over de balkjes heen. Trek strak. Rol het plastic om het balkje dat aan het folie vast zit, tot je het folie gespannen hebt. Zet ook dit latje vast met wat aarde. De flappen plastic die uitsteken aan beide kanten van de muurtjes naar beneden vouwen en aanaarden, en de kas is klaar!

Gebruik van de kas

Om planten in de kas te zetten trek je de lat aan de voorkant met het plastic omhoog en vouw je het geheel naar achter, zodat je bij de aarde kan. Inplanten, water geven en weer dicht doen. Zorg er voor dat als het een paar dagen achter elkaar stralend zonnig is, dat de kas niet wind dicht is: In principe is de kas bedoelt om vorst tegen te gaan, en enkele graden omgevingsstemperatuur stijging te verzorgen voor de planten. Bij continue zon, en geen ventilatie, kan het te warm worden in de kas. Dus bij zeer mooi weer het folie een beetje open vouwen, en pas tegen de avond dicht doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here