Wie was Picasso

0
3935
picasso replica op straat

Zijn naam zul je vast wel eens hebben gehoord, want Pablo Picasso is een van de bekendste Spaanse kunstenaars. Hij wordt bovendien gezien als de meest vernieuwende kunstenaars van de 20e eeuw. Zijn volledige naam was: Pablo Diego Jose Francisco de Paula Juan Nepomuceno Crispin Crispiniano de la Sentissima Trinidad Ruiz Picasso. Hij werd in 1881 geboren in Málaga en overleed in 1973 aan een longontsteking, hij is dus 92 jaar geworden. Als kind kon hij al bijzonder goed tekenen en zijn ouders moedigden dit ook aan, misschien wel omdat zijn vader zelf ook kunstenaar was. Later verhuisde hij naar Barcelona en natuurlijk naar de bruisende en inspirerende Parijs, de hoofdstad van de beeldende kunst.

Zeer productief

Picasso heeft een heel productief leven gehad, hij heeft zoveel kunst gemaakt dat er niet eens een officiële lijst bestaat waarop al zijn kunstwerken staan. Omdat Picasso’s loopbaan zo lang was en zijn stijl natuurlijk in de loop der tijd veranderde, worden zijn werken meestal ingedeeld in verschillende perioden. Hoewel Picasso´s invloed het grootst is geweest op de schilderkunst was hij behalve kunstschilder ook tekenaar, beeldhouwer, grafisch ontwerper en pottenbakker. Hij heeft gedurende zijn lange leven nogal wat relaties met vrouwen gehad, waarvan er veel ook voor hem geposeerd hebben.

Blauwe periode

Eerst kwam de “blauwe periode”. Hij woonde toen in Parijs en was nog erg arm,. Hij deelde een kamer en een bed met een goede vriend, die sliep er ´s nachts in. Picasso, die graag ´s nachts werkte, sliep dan overdag in hetzelfde bed. Omdat ze geen geld voor hout hadden, verdwenen veel van Picasso´s tekeningen verdwenen in de kachel om hun kamer een beetje warm te krijgen. De schilderijen uit die tijd zijn dan ook niet bepaald vrolijk, ze zijn geschilderd in sombere kleuren met veel donkerblauw.

Roze periode

Hierna volgde de “roze periode”, Picasso werd geleidelijk succesvoller en ook kreeg hij een relatie. Daardoor werd zijn werk veel vrolijker en hij gebruikte nu zachte tinten blauw en roze. Veel van de schilderijen hebben circusartiesten als onderwerp omdat hij vaak met zijn vriendin naar het circus ging kijken.

Kubistische periode

In de “kubistische periode” werd Picasso geïnspireerd door de primitieve kunst uit Afrika en Polynesië. Hij experimenteerde volop met nieuwe technieken en ontwikkelde een meer geometrische stijl, die leidde tot een nieuwe stijl in de schilderkunst: het kubisme. Picasso wordt, samen met Georges Braque, gezien als de uitvinder van deze stroming. Zijn schilderij “Les demoiselles d’Avignon” uit 1907, dat nu in een museum in New York hangt, wordt gezien als het eerste volledig kubistische werk.

Klassieke periode

Daarna volgde de “klassieke periode”. Na de tweede wereldoorlog werd Picasso door een vriend meegenomen naar Rome, waar hij ging werken voor een Russisch balletgezelschap. Hij ontwierp de kostuums, de decors en de achterdoeken en ging zich verdiepen in de klassieke stijl van de balletwereld. Hij trouwde met een lid van het gezelschap en kwam via haar in contact met rijkere mensen.  Zijn schilderijen uit deze periode doen denken aan de schilderkunst uit eerdere eeuwen: de stijl van de renaissance en het neo-classicisme.

Surrealistische periode

In de “surrealistische periode” die tussen 1925 en 1930 in Europa ontstond werd Picasso beïnvloed door een nieuwe, moderne kunststroming die uiteindelijk net zo belangrijk werd als het kubisme: het surrealisme. Hij raakte beïnvloed door deze nieuwe stijl en ging zelf ook experimenteren met kleuren en vormen, stijlen. Behalve schilderijen maakte hij in deze periode ook constructies van ijzerdraad.

Abstracte periode

Tot slot kwam de “abstracte periode” die voortvloeide uit het surrealisme. Tot aan zijn dood werd zijn werk steeds abstracter, hoewel je meestal nog wel kan zien wat er word afgebeeld.

Als je zijn werk in het echt wil bekijken, kan dat het dichtste bij in Parijs. In een 17e eeuws landhuis in de wijk le Marais staat het Musée Picasso met een prachtige collectie. Er worden sculpturen, grafisch werk, keramiek en natuurlijk schilderijen tentoongesteld. Ook in Barcelona en in Picasso´s geboortestad Málaga zijn musea die naar hem zijn genoemd. Ook hangt zijn werk in Madrid, Londen en New York en in nog veel meer musea over de hele wereld. Zijn allerbekendste werk is de Guernica, dat een Duits bombardement op de gelijknamige stad verbeeldt. Dit schilderij hangt in het Reina Sofia museum in Madrid. Het is, als protest tegen de pijn en het lijden tijdens de Spaanse Burgeroorlog, nog steeds een belangrijke icoon voor de Spaanse democratische identiteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here