Wie was Franz Kafka

0
1196
blog placeholder

Franz Kafka werd in 1883 in Praag geboren als zoon van een rijke Joods-Tsjechische handelaar. Na rechten te hebben gestudeerd en zijn civiele dienstplicht te hebben vervuld aan de rechtbank van Praag ging hij werken voor een Italiaans verzekeringsbedrijf is Praag. Later vestigde hij zich in de buitenwijken van Berlijn om zich volledig op het schrijven te concentreren. In 1912 ontmoette hij een jonge Berlijnse, Felicie (Felice) Bauer waarmee hij zich tot twee maal toe kort verloofde.

Zijn ongelukkige liefdesrelaties, zij moeilijke relatie met zijn vader en zijn eigen onwrikbare intellectuele eerlijkheid en intense gevoeligheid zorgden ervoor dat zijn gezondheid ernstig verzwakte en in 1917 ontdekte hij dat hij aan tuberculose leed.

In 1920 ontmoette hij journaliste en schrijfster Milena Jesenska-Pollak, met wie hij later zou gaan corresponderen. In 1923 ontmoette hij de joodse kleuterschool lerares Dora Dymant en leefde een tijdje met haar samen in Praag voordat hij naar een sanatorium in de buurt van Wenen ging. Hij kwam op 3 juni 1924 in Kierling te overlijden. Op 11 juni van dat jaar werd hij in Praag begraven. Vladimir Nabokov noemde hem de grootste Duitse schrijver van zijn tijd.

Kafka publiceerde maar zeven werken tijdens zijn leven en liet instructies na dat na zijn dood al zijn niet voltooide werk zou worden vernietigd. Deze instructies werden door zijn vriend en executeur Max Brod genegeerd. “Het Proces” verscheen in 1925, gevolgd door “Het Slot” in 1926, “America” in 1927 en “De grote muur van China” , een selectie van zijn kortere fictie verscheen in 1931.

Zowel Joseph K. in “Het Proces” als de personage K. in “Het Slot” zijn slachtoffer van krachten waarop zij geen invloed hebben. Beiden zijn zij vervreemde en ontwortelde burgers die door de autoriteiten misleid worden. Waar Joseph K. onophoudelijk word vervolgd voor een niet nader genoemd misdrijf, probeert K. keer op keer het kasteel in te komen om ergens bij te kunnen horen.

Karl Rossmann is in “America” ook geïsoleerd en in de war wanneer hij door zijn ouders wordt meegenomen naar de Verenigde Staten. Hier zijn de gewone immigranten ook vreemden en is Amerika nooit zo echt al het lijkt.

Zijn korte verhalen (waaronder parabels en sketches) onthullen de breedte van Kafka zijn literaire visie en de buitengewone diepte van zijn denken. Sommige verhalen gaan over veel voorkomende situaties, andere zijn observaties van het dagelijkse leven, beschreven in de artistieke vorm van kafka zijn unieke perceptie van de wereld.

“Het Proces” werd in 1962 door Orson Welles voor het eerst verfilmd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here