Wie was de Poolse president Lech Kaczynski?

0
978
blog placeholder

President Lech Kaczynski
Lech Kaczynski (Warschau, 18-06-1949 – Smolensk, 10-04-2010) was de president van Polen die wegens een tragisch vliegtuigongeluk om het leven kwam.

De carrière van Lech Kaczynski

Van huis uit was Kaczynski jurist en adviseur van de vakbond Solidarnosc. Snel daarna werd Kaczynski veroordeeld tot gevangenisstraf als anti-socialistisch element. Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam zijn vader deel aan de Opstand van Warschau.

Kaczynski werd lid van het Poolse parlement in 1988, de Sejm en hij werd minister van justitie in 2000. 2 jaar later werd hij burgemeester van Warschau. In 2005 won hij de presdentsverkiezing van liberaal Donald Tusk met een bescheiden meerderheid van 54%. Jaroslaw (zijn tweelingbroer) is ook een Pools politicus; hij is namelijk voorzitter van de regeringspartij Prawo i Spradwiedliwosc (Recht en Rechtvaardigheid). Na de parlementsverkiezingen in 2007 in Polen, werd hij gedwongen Donald Tusk als premier te accepteren.

Kaczynski stond in politiek opzicht rechts van het politieke spectrum. Dit uitte zich in conservatieve standpunten. Toen hij nog burgemeester van Warschau was, verbood hij mar liefst twee keer homoseksuele demonstraties voor gelijke rechten. Hij was een groot voorstander van herinvoering van de doodstraf en had zo zijn twijfels over de invoering van de euro. Hij wilde hierover een referendum gaan houden na zijn verkiezing. Verder stond hij kritisch tegenover het snoeien in sociale voorzieningen en tegen privatisering van grote invloedrijke bedrijven.

De tragische dood van president Lech Kaczynski

Op 10 april 2010 kwam president Lech Kaczynski ’s ochtends om het leven in Smolensk door dat de Tupolev Tu-154 waarin hij zat, crashte. Aan boord waren o.a. Zijn vrouw Maria Kazynska, president van de Poolse Rechtbank Slawomir Skrzypek en minister van Buitenlandse Zaken Andrzej Kremer. Het dodental ligt boven de 100 personen aangezien niemand de crash overleefde. De groep was op weg om het Katyn bloedbad te herdenken samen met enkele Russische politici, onder andere omdat ze de gespannen houding tussen Polen en Rusland wilden verbeteren. De Russische president Dmitry Medvedev heeft onmiddellijk na de crash een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het ongeval. Premier Vladimir Putin is hoofdverantwoordelijke voor het onderzoek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here