Wie is Nina Hagen?

0
2338
blog placeholder

Catherina (roepnaam: Nina) Hagen werd geboren op 11 Maart 1955 in Oost-Berlijn als dochter van actrice Eva-Maria Hagen en schrijver Hans Oliva Hagen. Haar ouders scheidden als Nina pas twee jaar oud is en Eva voedt haar dochter dan alleen op.

Als Nina vier jaar is gaat zij op ballet en op operales. Tegen de tijd dat Nina 9 jaar is wordt zij beschouwd als een natuurtalent! Zij zingt prachtig de moelijkste opera-aria’s en haar staat een grote toekomst te wachten.
Als Nina 11 jaar is vindt haar moeder een nieuwe levenspartner voor zichzelf (en een stiefvader voor Nina) in Wolf Biermann. Ik zal niet teveel uitweiden over Wolf, maar deze was een politiek dichter en zanger en al gauw werd deze door de Stasi flink in de gaten gehouden.
Geinspireerd door haar stiefvader komt Nina ook steeds vaker in de problemen en zij wordt dan ook op 12 jarige leeftijd oneervol van de German Youth Group gestuurd en zij wordt actief met politieke protesten tegen het Oostelijk Regime.

Als Nina op 16 jarige leeftijd school verlaat sluit ze zich aan bij de coverband: Fritzen’s Dampferband. Zelf voegt ze liedjes toe van Janis Joplin en Tina Turner aan het repertoire. In 1972 vormt ze met vrienden de band Automobil en heeft een heuse hit met het liedje “Du hast den Farbfilm vergessen” in 1974. Op dat moment is zij één van de grootste talenten van Oost-Duitsland.Helaas is haar carriere in de DDR maar van korte duur want moeder Eva-Maria vertrekt in navolging van stiefvader Wolf Biermann naar het westen in 1976. (Wolf vertrok naar het westen voor een tour in Keulen en mocht daarna niet meer terugkeren naar de DDR)
Nina grijpt deze kans met beide handen aan en vraagt om een vergunning om het land met haar moeder te mogen verlaten. Op de aanvraag claimt Nina dat zij de biologische dochter is van Wolf Biermann en dat zij de “volgende Wolf Biermann” wordt als deze aanvraag wordt afgewezen. Krap vier dagen later krijgt zij goedkeuring. In eerste instantie vertrekken zij en haar moeder naar Engeland en daar ontdekt Nina punkmuziek.

Geinspireerd door The Sexpistols en The Slits. Als zij in 1978 verhuist naar West-Duitsland richt zij daar de Nina Hagen Band op samen met Bernard Potschka, Herwig Mitteregger, Manfred Praeker en Reinhold Heil. Met het album Nina Hagen Band trekt zij meteen de aandacht met haar bijzondere stem. De nummers TV-Glotzer (white punks on dope), Rangehen en Auf ‘m Bahnhof Zoo worden erg populair binnen, maar ook buiten Duitsland!  Zij zingt de nummers dan weer ruw, dan weer met opera stem en dan weer lief.. heel iets anders dan wat men gewend is te horen.

Al gauw volgt een tweede album met nummers als African Reggae, Hermann hiess er en Wau Wau (waarin zij deels blaffend te horen is)
In 1979 speelt zij een rolletje in de film ChaCha (met Herman Brood en Lene Lovich) en wordt ze steeds bekender. Ze is diverse malen te zien in programma’s waar ze zich wel erg vreemd gedraagt:
In het Oostenrijkse programma Club 2 begint ze een gesprek over vrouwelijke masturbatietechnieken en ze verschijnt soms duidelijk onder invloed van drugs in andere shows. In 1980 is zij zwanger van de Nederlander Ferdi Karmelk (deze is op dat moment gitarist in Herman Brood’s band The Wild Romance) Nog voordat haar dochter Cosma Shiva wordt geboren op 17 Mei 1981 verbreekt zij de relatie en verhuist naar Los Angeles. Dan verschijnt haar eerste Engelstalige album Nonsexmunkrock, een combinatie van punk, reggae, funk en natuurlijk opera!
Dit album wordt iets minder goed ontvangen dat de vorige en naarmate de punkperiode wat minder wordt hoor je ook minder van Nina.

Wetenwaardigheidjes over Nina:

Zij is vegetarierHaar dochter Cosma Shiva is een bekende actrice (en beeldschoon!)Ferdi Karmelk overlijdt op 38 jarige leeftijd aan AIDS, hij is dan al een poosje verslaafd aan heroïneHaar laatste album verscheen in 2008: Sweet Lord Concept Album (Indiase muziek met Krishna)In de Duitse versie van Tim Burton’s The Nightmare before Christmas doet Nina de stem van Sally (In Duitsland worden alle stemmen nagesynchroniseerd)Nog steeds zingt zij duetten met bekende, populaire bands zoals: Rammstein, Apocalyptica en Oomph!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here