Wie is Metallica?

0
1317
blog placeholder

Metallica is een muziekgroep die metal speelt, ze zijn afkomstig uit de Verenigde Staten.

Jaren ‘80

Metallica werd opgericht in 1981 door de toen 18-jarige Lars Ulrich. Lars Ulrich verhuisde in 1980 van Denemarken naar Los Angeles (Verenigde Staten). Hij leert James Hetfield kennen via een advertentie in het blad Recycler. De derde persoon die hen even later vergezelde was leadgitarist Lloyd Grant. Even later stapte deze uit de groep. In 1982 had de band hun eerste concert, dit was met hun twee nieuwe aanwinsten: bassist Ron McGovney en leadgitarist Dave Mustaine. Met deze bezetting namen ze zeven nummers op voor de demo No Life ‘Til Leather. In 1982 werd bassist Ron McGovney vervangen door Cliff Burton, die oorspronkelijk bij de band Trauma speelde. Cliff Burton zou enkel bij Metallica spelen als de band naar San Francisco verhuisde, en dat gebeurde dus ook. Eind 1982 ontmoet de band ook Kirk Hammett, die toen nog als gitarist in de band Exodus zat. Zo werd in 1983 de leadgitarist Dave Mustaine uit de band gezet door zijn overmatig drankgebruik en vervangen door deze Kirk Hammett. Dave Mustaine werd later de frontman van de metalband Megadeth. In mei 1983 besloot Metallica om hun eerste album Kill ‘Em All op te nemen nadat de band verhuist was naar New York. Niet veel later, in oktober 1983, gingen ze alweer de studio in voor een nieuw album op te nemen, dat de naam Ride The Lightning droeg. De plaat kwam uiteindelijk uit in 1984. Het album bleef vijftig weken in de Billboard Top 200 zonder enige uitspringende singles of videoclips. Een jaar later namen ze hun derde album op, genaamd Master Of Puppets. 27 september 1986 gebeurde een tragisch ongeval. Tijdens hun Damage Inc. Tour in 1986 was de tourbus op weg van Stockholm naar Kopenhagen. Bij Dörarp slipte de bus en sloeg om. Iedereen kwam er ongewond uit, behalve de 24-jarige Cliff Burton. Hij lag onder de bus en overleed. De overgebleven bandleden besluiten om door te gaan met Metallica en laten een maand later Jason Newsted in de band. Het vierde album verscheen in 1988 en droeg de naam …And Justice for All en niet veel later komt ook hun eerste clipje voor de single One. Ook zonder het succes bij de radiostations krijgt het album een plaats in de top tien van de Amerikaanse hitparades.

Jaren ‘90

In 1991 verschijnt uiteindelijk het vijfde, succesrijke, ‘zwarte’ album Metallica (door de zwarte hoes wordt het album ook wel The Black Album genoemd). Het album krijgt door rustige nummers en de betere concentratie op James Hetfield z’n stem meer succes bij het ‘gewone’ publiek. Hits als Enter Sandman, Sad but True, Wherever I May Roam en natuurlijk Nothin’ Else Matters waren voor velen dan ook geen onbekende nummers. Metallica besluit dan om op een twee jaar durende wereldtournee te gaan en was zo te zien als headliner op vele festivals. Niet veel later verschijnt dan ook een box met drie live-cd’s en twee livevideo’s van hun optreden in Mexico City: Live Shit: Binge & Purge. Drie jaar na deze box, in 1996, brengt Metallica hun langverwachte album Load uit. Het is duidelijk dat de oorspronkelijke metal in Metallica stilaan verdwijnt en plaats moet maken voor meer commerciële muziek. Vele fans haken dan ook af en reageren teleurgesteld. Een jaar later, in 1997, komt dan een volgend album uit met nummers die niet meer op Load konden en met nieuw materiaal. Het zevende album krijgt dan ook de naam Reload. Ook hier komt teleurstelling naar boven bij de fans en wordt het duidelijk dat het succes zoals bij The Black Album ver achterwege blijft. In 1999 komt een nieuw live-album, getiteld S&M, uit waarbij Metallica sommige oudere, maar ook nieuwe in een klassieke versie laten horen. Het grote succes blijft wederom uit.

2000 en later

Een nieuw nummer van Metallica verschijnt voor de soundtrack van de film Mission Impossible II, genaamd I Disappear. Hetzelfde jaar zet drummer Lars Ulrich de jacht in op Napster, een programma waarbij muziekuitwisseling mogelijk is. Hij dreigt er dan uiteindelijk ook mee om iedere fan die ooit een nummer van Metallica ‘downloadde’ aan te klagen bij de rechtbank en verliest zo onbewust het respect van het grote publiek. Het wordt duidelijk dat Metallica niet meer het succes heeft zoals voorheen en zijn hoogtepunt wel degelijk gehad heeft. Alsof dat nog niet genoeg is, verlaat in 2001 bassist Jason Newsted de groep na een conflict met zanger/gitarist James Hetfield. Ze starten dan maar met drie om het nieuwe album St. Anger op te nemen en gebruiken de producer Bob Rock als bassist. De band krijgt na het verlies van Newsted een therapeut die hen helpt met de verschillende karakters in de groep. Dit is in een documentaire samengebracht, getiteld Some Kind Of Monster. Niet veel later laat zanger/gitarist James Hetfield zich opnemen in een afkickcentrum omdat hij verslaafd zou zijn aan drank en drugs. In 2003 is Hetfield dan weer helemaal terug en besluiten ze om de opnames van St. Anger verder op te nemen. Ook worden de opnames van Some Kind Of Monster verdergezet. Ze besluiten dan maar om een nieuwe bassist aan te nemen, namelijk Robert Trujillo (voormalig lid van de band van Ozzy Osbourne). Hij kreeg hiervoor een voorschot van maar liefst één miljoen Amerikaanse dollars. Uiteindelijk komt in hetzelfde jaar, 2003, St. Anger dan op de markt. Het is een album dan meer weg heeft van de oude Metallica. Metallica krijgt het verloren succes en respect van de fans grotendeels terug.

Nu

Ondertussen is het al een tijdje stil bij Metallica en wordt uitgekeken naar een nieuw album, dat waarschijnlijk in februari 2008 zal uitkomen en niet meer geproduceerd zal worden Bob Rock, maar door Rick Rubin (producer van onder meer Slayer, Red Hot Chili Peppers, Aerosmith, …). In 2007 was Metallica nog te zien op Rock Werchter in België. In Nederland gaven ze hun laatste concert in 2006 in Arnhem. Wel zijn er nog twee nieuwe, niet afgewerkte nummers verschenen, met de tijdelijke titels The New Song en de The Other New Song. De bezetting in 2007 heeft sinds de komst van Robert Trujillo hetzelfde: James Hetfield doet de vocalen en de ritmische gitaar, Lars Ulrich de drums, Kirk Hammett de (lead)gitaar en Robert Trujilllo de basgitaar.

Awards

Metallica heeft al enkele awards in ontvangst mogen nemen. De meeste zijn toch wel de Grammy Awards, waarbij ze vier keer de ‘Best Metal Performance’- awards kregen. In 1990 met One, in 1991 met Stone Cold Crazy, in 1992 met Metallica en in 1999 met Better Than You. In 2000 kregen ze een award voor Best Hard Rock Performance met Whiskey In The Jar. Een jaar later, in 2001, Best Rock Instrumental Performance met The Call Of Ktulu. En de laatste Grammy Award was die voor Best Metal Performance met St. Anger. Ook heeft de band al twee keer een MTV Video Music Award gewonnen, namelijk in 1992 voor Best Metal Video met Enter Sandman en in 1996 opnieuw voor Best Metal Video met Until It Sleeps. In 1996 ontving de band twee keer een American Music Award, één voor Favorite Artist in de categorie Heavy Metal/Hard Rock en één voor Favorite Metal/Hard Rock Song met het nummer Until It Sleeps. In 1997 kreeg Metallica drie awards, dat waren twee ‘Bammies’: één voor Outstanding Drummer door hun drummer Lars Ulrich en één voor Outstanding Hard Rock Album met Reload. De andere award die ze in 1997 kregen was tijdens de Billboard Music Awards. Hier kregen ze de diamanten award voor ‘Billboard Rock and Roll Artist of the Year’. De eerstvolgende award was in 2003 tijdens de Kerrang! awards voor Hall of Fame. Metallica kreeg een jaar later hun tot nu toe laatste award, in 2004. Dat was een Governor’s Award.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here