Wetenswaardigheden over rabarber

0
1154
blog placeholder

Rabarber is een gezonde groente en kan zeker gerekend  worden tot de 3 proties groente en fruit die aanbevolen worden om gezond te eten. Want hoewel rabarber vaak als fruit bereid en gerekend wordt, is het wel degelijk een groente. Rabarber bevat veel vitamine C, die goed is voor het immuunsysteem, calcium, kalium, magnesium, ijzer en de voedingsvezel pectine, die de spijsvertering bevordert. Voor mensen die lijnen is het een bijzondere groente: per 100 gram rabarber krijg je maar 20calorieën binnen.

De smaak van rabarber

De smaak van rabarber is licht zuur en fruitig. Hoe zuur de rabarber wordt hangt af van de grond waarin hij geteeld wordt. De rabarber met de diep-rode stengel smaakt vrij zoet. De smaak doet denken aan frambozen. De dikke rode stengeles zijn ideaal om te koken en als groente te bereiden. De dunnere en rood – groene stengels zijn bijzonder lekker, ook als compote en jam.

Rabarber kort koken

In tegenstelling tot wat meestal van rabarber denkt, is het een groente die maar kort gekookt hoeft te worden. Aan het begin van het seizoen is het zelfs niet nodig de buitenste schil er af te halen. Wel moet men de stengel in korte stukjes snijden, van 1 tot 2 cm. Anders wordt de groente wel erg draderig. Naast het koken van de rabarber is er de mogelijkheid om er compote van te maken, te verwerken in een rabarbertaart.
Vindt men de rabarber toch nog te zuur, dan is de mogelijkheid om de stukjes te blancheren of te koken in een hoeveelheid melk een goed advies.

Recept voor rabarbertaart          

Ingrediënten:

700 gram rabarber
200 gram amandelspijs
250 gram boter
200 gram suiker
4 eieren
300 gram bloem
50 gram maïzena
3 theelepels bakpoeder
5 eetlepels melk
200 gram amandelen

Brereiding:

Was de rabarber. Snij de stengels in stukjes van 2 cm. Rasp de amandelspijs met de grove rasp in stukjes.

Mix de boter, de suiker en een snufje zout met de mixer. tenminste 8 minuten tot een zeer romige massa is ontstaan. Roer de eieren er 1 voor 1 in. Minstens 2 minuten goed roeren. Voeg daarna de meel, de maïzena, de bakpoeder en en de melk erbij. Goed roeren. En als laatste de roer de amandelen er door.

Vet de bakplaat goed in en leg het deeg er op. Of doe het deeg in een taartvorm. Leg de stukjes rabarber er goed verdeeld over. En bestrooi het geheel met de stukjes amandelspijs. De oven is voorverwarmd op 180 graden. (Hete lucht oven 160 graden) Zet de plaat midden in de oven en laat het er 45 minuten in. De taart moet dan goudbruin zijn.

Eet smakelijk!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here