Wetenswaardigheden over aardbeien

0
897
blog placeholder

Van februari tot mei vinden we al geïmporteerde aardbeien, onder anderen uit Italië en Spanje. in mei en juni zijn er ook weer aardbeien uit eigen land. De aardbeien zijn meestal op grootte geselteerd en altijd vers. Er worden ook aardbeien geteeld speciaal voor het maken van aardbeienjam. Ze worden vroeg in de morgen geplukt, gesorteerd en in doosjes gedaan en gaan dezelfde dag nog naar de veiling.

Rijpe, verse aardbeiden voldoen aan de volgende voorwaarden:

Een fruitige rode glans,
Een zoete, aromatische geur
Ze zien er stevig uit, maar zijn sappig
Groene kelkblaadjes met kort steeltje

Aardbeien, gevoelige vruchten

Aardbeien zijn bijzonder gevoelige vruchten. Binnen enkele uren nadat ze zijn geoogst gaan ze hun smaak langzaam verliezen. Ze zijn drukgevoelig en gaan snel kapot. Aardbeien kunnen bij een temperatuur van ongeveer 2 -3 graden nog zo’n 5 dagen goed bewaard worden. Je kunt aardbeien ook invriezen, dan zijn ze nog zo’n 10 maanden goed te gebruiken voor een smoothie, maar niet maar voor versierde taarten.
Voor het gebruiken van de aardbeien is het belangrijk de vruchten af te spoelen in ruim water en de groene kelkblaadjes voorzichtig te verwijderen. Doe de aardbeien niet onder een harde straal water, want dan zullen ze zeker kapot gaan.

Wat zit er in de aardbei

De vruchten zijn niet alleen sappig en zoet, maar heel gezond en hebben ook weinig calorieën. Als je 150 gram aardbeien eet heb je al 93 % van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C binnen. Vitamine C versterkt het immunsysteem van het lichaam. Verder bevat de vrucht foliumzuur, die essentieel is voor de celvorming en aanmaak van het bloed. Verder zit er calcium, kalium en magnesium in.

De aardbei in de geschiedenis

Er zijn aanwizigingen, dat de wilde aardbei al werd gebruikt in het Stenen Tijdperk. Verder is bekand dat de Romeinen aardbeien serveerden met room. De tegenwoordige aardbei met de grote vruchten kwamen oorspronkelijk niet voor in Europa. Het is een kruising tussen de Amerikaanse kleine aardbei en de grotere aardbei die voorkomt in de Andes in Chili. De rassen die we hier nu hebben zijn hieruit voortgekomen.
Vandaag de dag eet vrijwel iedere burger gemiddeld zo’n 2,5 kg aardbeien per jaar. Niet meegerekend zijn de aardbeien die particulieren kweken in hun eigen tuin. De bloemen van de aardbei zijn wit en lijken op kleine roosjes. Dat is geen toeval, want de aardbei is familie van de roos. Het rode van de aardbei is het vruchtvlees en de pitjes ( zaadjes ) zitten aan de buitenkant van de vrucht.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here